Arbete vid dator

Brukar du tänka på hur du sitter och använder din kropp när du jobbar vid din dator?

Kroppen – en livslång relation att vårda.

Hur ofta tänker du på din kropp när du jobbar, slappar hemma i soffan eller är och handlar?

När vi tränar, tänker nog dom flesta på hur man rör sig och använder sin kropp. Men resten av tiden, då är vi kanske inte riktigt lika medvetna om vad vi utsätter våra kroppar för. Det är i alla fall inte jag. Så därför tyckte jag det var dags att fundera på vad jag kunde göra för att öka medvetenheten och minska skadliga rörelsemönster och positioner.

Som massör och som en ganska aktiv människa så vill jag ha en så stark och välfungerande kropp som möjligt. Men vad innebär det? Jag rör mig mycket under en normal arbetsdag, men också i mitt privatliv. Men precis som alla andra så sitter jag en del också.

Oavsett vad vi gör, så tror jag det är jätteviktigt att sträva efter att använda sin kropp på ett bra och naturligt sätt. Att minska skadliga, invanda rörelsemönster som blivit dåliga vanor. Positioner och rörelser som belastar vår kropp på mindre bra sätt.

Kroppen-Vikter

Tillhör du dom som tränar?

Träning för styrka, smidighet och balans.

Tillhör du den lilla gruppen i Sverige som tränar regelbundet? Då har du förhoppningsvis tränat så du är stark, smidig och dessutom har en god balans och en bra koordinationsförmåga.

Under åren har jag varierat min träning på olika sätt. Styrketräningen är det som är konstant och genomgående. För mig är det meditation och det gör att min kropp mår bra och är stark och tålig. Ibland kanske lite för tålig. Det gör att jag använder min kropp på ett rätt dumt sätt ibland. Och det kan jag göra, för jag har muskelstyrkan för det. Men det innebär inte att det är hälsosamt eller bra på något sätt. Gör jag det tillräckligt ofta skapar det ändå obalanser och kan skapa smärta. Det kan vara i situationer vid datorn, vid massagebänken eller halvliggande i halvvriden ställning i soffan tittande på en film.

Känner du igen dig?

taking a break

Tränar gör jag inte gärna…

Det är många av mina kunder som faktiskt inte alls är intresserade av att träna. En del har ont i kroppen och känner att de inte orkar eller vill träna. Andra tycker träning är väldigt tråkigt. Dom flesta rör sig ändå och är aktiva utifrån sin förmåga. Det tycker jag är fantastiskt bra. För att gå och röra på sig har visat sig ha en otroligt bra terapeutisk effekt, både mentalt och för vår kropp. Vi håller oss friskare helt enkelt. Men det innebär inte att vi rör oss på ett naturligt och funktionellt sätt.

Alexanderteknik  som ergonomi i vardagen.

Ett intressant och spännande sätt att förändra automatiska kroppsliga beteenden är Alexanderteknik. För mig är det fascinerande varje gång en ny insikt om hur jag använder, eller inte använder min kropp. dundrar in i mitt medvetande. Barbro Olsson är den Alexanderlärare jag använder mig av. Hon är helt enorm på att guida mig fram genom mina styrkor och svagheter med både bestämd och mjuk hand.

En viktig sak jag lärde mig under min senaste lektion som jag skulle vilja dela med mig av är att man inte skall träna på dom övningarna specifikt man gör tillsammans med sin lärare. Man skall ta med sig tänket in i vardagen. Träna i verkligheten. Så rätt som det är så kommer jag på det, så där mitt i något jag gör. Jag stannar upp i bråkdelen av en sekund. Stämmer av mig själv och gör det där vi tränat på just här och nu, i den aktivitet jag befinner mig i just då.

Vid en lite längre dag vid bänken är det lätt att börja slarva med ergonomin när det bara är någon massage kvar. Det kan också vara lätt att sjunka ihop på stolen när jag sätter mig. Att hänga över mobilen och fullkomligt strunta i kroppens väl och ve. Men det går att utan ansträngning hålla kroppen, på ett för kroppen behagligt och korrekt sätt, och ändå få vila.

Så enkelt det blev.

Ibland blir det så enkelt. Bara genom att medvetet tänka på några olika saker, som min andning, var jag har mina fötter och mitt huvud i relation till resten av kroppen, så blir det inte tungt eller belastande att stå dom där sista timmarna vid bänken. Jag hoppas få med det alltmer i både jobb och  vardagsliv. Jag anar att jag behöver träna.

För mig är det här ett skonsamt och härligt sätt att få in ergonomin i hela mitt liv. För det är ju inte bara på jobbet som vi använder våra kroppar. Det gör vi ju hela tiden. Fundera lite på hur du hanterar din kropp på ditt jobb och på din fritid. Tror du att du behöver bli lite bättre på ergonomi i vardagen?

Är du nyfiken på vad Alexanderteknik är?

Då tycker jag du ska testa Alexanderteknik minst några gånger. Du hittar Barbro på Viloplatsen. Vill du däremot lägga dig på bänken för att få en massage? Då är du välkommen! Det är en utmärkt kombination när du bestämt dig för att försöka göra något åt en kropp som bråkar och är missnöjd?