Lymfdränage -vad kan du förvänta dig efter en behandling.
Vad är viktigt att tänka på efter att du fått ett lymfdränage/massage? Dränaget eller massagen skall hjälpa till att öka lymfflödet så det är den effekten vi vill ha efter en behandling. Hur och om man märker det är lite olika, enligt min erfarenhet. Men visst finns det några saker som är mer vanligt förekommande efter en behandling. Har du varit hos mig har du just gjort något bra för lymsystemet! Men Lymfdränage inte är en quick fix.
Får alla samma effekt?
Naturligtvis inte, men alla har vi ett lymfsystem som i grunden fungerar på samma sätt. Men så får vi åkommor, störningar och förändringar som kanske gör så att lymfsystemet påverkas. Det blir alltså beroende på orsaken till varför du behöver ett lymfdränage, som kan spela roll för vad som händer efter en eller flera behandlingar.
Vad händer på bänken?
Jag brukar alltid förklara vart jag börjar behandlingen och hur jag sedan arbetar mig vidare på kroppen eller delar av kroppen. Det brukar bli väldigt tydligt att vi vill ha ett ökat flöde av lymfan och att behandlingen sker i vissa riktiningar. Det är en långsam behandling som inte skall stressas igenom. Har man har ett specefikt område som är svullet så arbetar jag övergripande, men med fokus på det lokala området. Jag arbetar med mjuka, strykande, hudnära fösningar för att stimulera lymfan att flöda bättre.
Varför är lymfdränage så bra?
Lymfsystemet är kroppens ”avloppssystem”. Det är ett naturligt flöde i vår kropp som skall oskadliggöra och transportera bort det vår kropp inte har nytta av som virus, bakterier och döda celler. Lymfsystemet skall vara en återvändsgränd brukar en säga.
Lymfsystemet brukar delas upp i ett ytligare och ett djupare system. Dom är ihopkopplade via lymfnoder. Lymfa från hela kroppen dräneras in i subclaiviska venen vid terminus. Det är i det här området jag brukar börja alla lymfdränagebehandlingar. För att sedan fortsätta ner på kroppen generellt eller via specifika områden.
Lymfans transporterar bort döda celler, virus och bakterier normalt. Det är alltså jätteviktigt för vårt immunförsvar. Lymfdränage hjälper ett trögt lymfflöde.
Lymfdränage stimulerar alltså lymfsystemet att flöda lite mer och göra sitt jobb bättre, kan man kanske säga.
Vad kan jag då förvänta mig efter en behandling?
Enligt min erfarenhet så får en del får fysiska förnimmelser under behandlingen, andra känner ingenting just då. Har man en svullnad/ett ödem som är kopplat till lymfsystemet så brukar man märka en minskad svullnad. Man är ofta inte heller lika öm, tight och spänd efter en behandling. ”Kroppsstrumpan” är inte lika trång, utan man blir rörligare och mjukare. Det är inte heller ovanligt att magen sätts igång och att man behöver kissa lite mera efteråt. En del berättar efteråt att de sover bättre också. Det är inte så konstigt eftersom det är en väldigt skön och avkopplande behandling.
Dom flesta som kommer till mig upplever en väldig avkoppling under och efter behandlingen. Jag tycker att det är en mycket bra behandling när man har full fart i sitt liv. Mentalt eller fysiskt. Fysiskt kan vara ett jobb som belastar kroppen statiskt men det kan också vara behövligt om man tränar hårt eller om du har genomgått någon form av plastikoperation.
Finns det några risker med Lymfdränage?
Jag har MCTD, ME och jodbrist Hypotyreos.
Mvh Marie Söderlund
Hej Marie, jag brukar alltid vara väldigt försiktig dom första gångerna någon kommer till mig och gör lymfdränage.
Enligt min erfarenhet är det väldigt olika vad personer med MCTD, ME tycker känns bra. Därför är jag alltid extra försiktigt när någon kommer till mig och har dessa diagnoser. Det är oftast ni själva som vet och kan era kroppar bäst. Tillsammans skapar man en bra behandling.
Vad gäller din Hypotyreos så är det samma sak där. Här är jag än mer försiktig och det är du som kund som känner om behandlingen är behaglig i hals-nacke området. Är den inte det är inte lymfdränage en behandling som passar, enligt min erfarenhet. /Annika
Jag undrar om det är så bra att få lymfdränage vid cancer eller att utföra på sig själv…? Tänker att är det då inte lätt att cancercellerna transporteras vidare med lymfan ut i andra delar av kroppen…?
Hej Veronica,
För mig är det självklart att är man sjuk så är det sin läkare man skall vända sig till.