Lymfmassage – passar det dig?
Hur vet du och att lymfmassage är något för dig?
Jag brukar alltid fråga dom som kommer till mig varför dom valt just den behandlingen dom gjort, och vad dom vill ha ut av den. När det gäller manuellt lymfdränage/massage får jag ofta höra att man vill få en detox för att få bort svullnad och spändhet och inte minst svullen och uppblåst mage.
Andra för att dom har haft lymfödem eller lipödem i flera år och vill få lite tips på vad dom själva kan göra för att minska besvären och samtidigt få några behandlingar.
Slutligen är det en del som kommer till mig bara för dom är nyfikna på behandlingen och vill testa vad det är, vilket också är väldigt roligt! Lymfmassage eller lymfdränage som kanske är ett mer passande namn på behandlingen, passar nästan alla. Det är en lugn, mjuk och stillsam behandling som ofta berör både mentalt och fysiskt. Att den berör fysiskt skall jag strax återkomma till. Men jag börjar med den mentala biten, för den är nog så viktig tycker jag. Och att jag tycker det grundar sig på min erfarenhet av de behandlingar jag har gett, men också viss forskning.
Stressreducering och en enorm avslappning.
Dom flesta jag behandlat beskriver lymfdränage som väldigt avkopplande. Behandlingen upplevs som djupt avslappnade och väldigt behaglig. Många blir förvånade över att bli så totalt avslappnade. Det är bl a ”måbrahormonet”, signalsubstansen oxytocin som frigörs som gör att man upplever sig avspänd och go. Vad är då Oxytocin? Oxytocin produceras i det parasympatiska nervsystemet som är del av det autonoma nervsystemet. För att det parasympatiska nervsystemet skall aktiveras behövs bl a vila och lugna situationer. Olika sorters beröring kan också ge den här effekten. Samtidigt minskar effekten av det sympatiska nervsystemet, det som slår på när vi stressar eller är rädda till exempel. Kroppen strävar efter att dessa två systemen är i balans. Lymfdränaget hjälper kroppen att balanser upp dom här systemen men har också andra effekter har det visat sig. Här hittar du en studie från 2017 som visar lymfmassagens effekt på personer är stressade.
Lymfdränage är därför väldigt bra för dem som har trötthetssyndrom eller är stressade, enligt min erfarenhet. Delvis för att man blir väldigt avslappnad. Men också för att muskler som belastas statisk (som när vi drar upp axlarna eller biter ihop käkarna eller spänner magen t ex) under långa perioder blir mycket spända. Blir vi spända och tighta då försämras lymfcirkulationen och blodcirkulationen. Med en dålig lymfcirkulation så får vi också ett sämre immunförsvar.
Lymfdränage, Lymfbiologi och immunförsvar.
Lymdränage
Vad är det jag som massör gör när jag utför ett lymfdränage/lymfmassage? Lymfdränage gör så att lymfflödet ökar och vårt naturliga biologiska reningsfilter stimuleras för att fungera optimalt. Mekaniskt lymfdränage utförs genom fösningar, pumprörelser och tryck i lymfans riktning. Då ökar cirkulationen av lymfa och vårt dräneringssystem börjar fungera bättre.
Jag brukar oftast börja i nacke och huvudregionen för att sedan gå ner via armhålan mot magen. Det gör jag för att många av våra lymfkärl är i våra tarmar och i vårt huvud och nacke. Det verkar naturligt med tanke på att vår kropp behöver filtrera och reagera på möjliga patogener från mat vi ätit eller fått in i oss via andra vägar som näsa, öron, mun osv.
Lymfbiologi och immunförsvar
Det finns otroligt mycket att läsa om lymfsystemet och vad vi vet hittills om hur det fungerar. Jag vill ändå försöka att ge en liten kort beskrivning.
Lymfsystemet i sig består av lymfatiska organ som lymfkörtlar, thymus, tonsiller och mjälten. De lymfatiska organen bildar celler och dom är en del av vårt försvar mot infektioner. Lymfkärlen som också är en del av systemet transporterar själva lymfan. Lymfa är överskottsksvätska som också består av vita blodkroppar och protein.
Lymfkapillärer är dom minsta lymfkärlen och dom börjar ute i vävnaderna. Dom små lymfkärlen slår sig ihop med varandra och bildar större kärl. Dom här kärlen går genom kroppen mot bröstkorgen och passerar flera lymfkörtlar på vägen. Vid passagen oskadliggörs bakterier och andra skadliga partiklar. Alla lymfkärl samlas sedan upp i två uppsamlingskärl i brösthålan. Dom tömmer sedan lymfan i området vid nyckelbenet och lymfan förs tillbaka till blodet.
Lymfkärl och vener är rätt lika. Men lymfkärl har tunnare väggar för att lymfan enklare skall kunna sugas upp från vätskan i vävnaderna runt om. Lymfkärlen som är större, har klaffar så att lymfan bara ska kunna flöda i en riktning. Men till skillnad från blodomloppet som får hjälp av hjärtat att cirkulera och pumpa runt blodet så är det våra skelettmuskler och diafragman som pumpar lymfan i riktning mot bröstkorgen där lymfan töms i blodet.
Ett fungerande Lymfsystem är superviktigt för vårt immunförsvar!
Så lite förenklat kan man säga att Lymfsystemet bekämpar infektioner genom att det avlägsnar skadade, främmande eller gamla celler. Och eftersom det är vårt naturliga biologiska reningsfilter så är superviktigt för vårt immunförsvar och vår hälsa.
För er som är extra nyfikna på vad ett forskarteam upptäckt på Lunds Universitet gällande lymfa och hjärta nyligen! Läs vidare här.
Är det här en behandling som skulle passa dig?
Det kan nästan bara du själv svara på det. Lymfdränage har speciella och enligt mig fantastiska effekter. Men alla upplever inte en behandling på samma sätt. Alla får inte dom effekter dom önskade sig heller. Men vill du testa så är min rekommendation att du prövar några gånger ganska tätt, för att se om det blir en effekt. Många av de som tagit några behandlingar hos mig säger att de upplever och känner effekter redan under behandlingen. Andra upplever mer effekter efteråt.
Så här tyckte Jennie som är en aktiv idrottare om lymfmassagen. Här jobbade vi med cirkulationen i benen främst. På vägen till benen, behandlades även magen, vilket fick Jennie att få en extra bonuseffekt.