Lymfmassage och Bindvävsmassage – Vad passar dig bäst?

Lymfmassage och Bindvävsmassage.

Lymfmassage och Bindvävsmassage, två behandlingar som ofta blandas ihop. Och det är inte så konstigt eftersom dom båda helt eller delvis påverkar bindväven. Men för övrigt skulle jag vilja säga att behandlingarna skiljer sig åt en del. Lymfmassage är ett mjukt och lugnt dränage. Bindvävsmassage kan upplevas som ganska tuff om bindväven är tight.

Ganska självklart men inte helt begripligt. Bindväven påverkas av lymfmassage och lymfflödet av bindvävsmassage.

Lymfmassage och Bindvävsmassage
Lymfmassage och Bindvävsmassage, är det samma behandling?

Varför är det viktigt att skriva om det här? Det är för att det är viktigt för dig som bokar en behandling att veta vad du kan förvänta dig av massageterapin. Det är alltid en individuell behandling och därmed upplevs den olika av olika personer. Men det finns generella tankar och metoder kring behandlingarna. Det som händer efter en behandling är också olika från person till person. Dessutom är vi terapeuter olika och ibland jobbar vi inte på exakt samma sätt.

Du måste hitta det som passar dig och som du mår bra av.

Hur blir det för dig hos mig? Lymfmassage och bindvävsmassage.

När jag själv utför en lymfbehandling eller en Binvävsmassage gör jag det “hands on”. Jag använder inte några maskiner, men jag kan använda koppor ibland. Det gör jag i båda behandlingarna.

Lymfmassage.

När det gäller Lymfmassage så arbetar jag för att stimulera lymfans flöde. Är du svullen på grund av dålig cirkulation i lymfsystemet brukar svullnaden minska under en behandling. Eftersom svullnad ofta medför att man känner sig stel och tight, blir det alltså bättre efter en lymfmassage. Bindväven mjuknar ofta när man får en lymfmassage. Är vi stressade blir ofta bindväven tightare, enligt min erfarenhet. Då tycker jag att lymfmassage funkar riktigt bra, eftersom det är just en lugn och mjuk behandling.

Jag brukar fråga om jag kan använda koppor ibland för att både främja lymfcirkulationen, men också och framförallt för att mjuka upp en tight bindväv.

Bindvävsmassage hos mig.

Hos mig ingår bindvävsbehandling som en del av den Medicinska Massageterapin. Jag använder fingrar och ibland Koppor för att mjuka upp bindväven och frigöra den så att den blir elastisk och smidig. Koppor tycker jag är riktigt bra för det är ett skonsamt sätt att jobba med bindväven. Jag försöker alltid vara lätt på hand, men bindvävsmassage kan ibland kännas lite mer.

Fascia eller bindväv är vävnad och som finns i hela oss. Den omsluter muskler och finns inne i musklerna. Fascian kan ses som ett nätverk som håller ihop vår kropp. När fascian är rörlig och elastisk så blir vi det också.

Lipödem .lymfmassage och koppor.
Koppor och bindväv

Lymfmassage och bindvävsmassage.

Naturligtvis går det att kombinera dom här två behandlingsteknikerna i en och samma behandling. Jag brukar föredra att träffa dig som kund innan jag gör en sån här komination. Jag vill gärna få en möjlighet att bilda mig en uppfattning om vad som kan passa dig.

Boka en massage!

Nu kan du boka en massage. Nu vet du förhoppningsvis vad det är för skillnad på lymfmassage och bindvävsmassage. Är det den mjuka lugna lymfmassagen du är ute efter? eller är det en Medicinsk massage med fokus på bindväven?

Boka in dig för en massage direkt på bokasidan.

Erbjudande – lymfmassage av ansikte,nacke och skuldra.

Lymfmassage ansikte

Lymfmassage ansikte, nacken och skuldra.

Erbjudande fram till Jul – Lymfmassage av ansikte, nacke och  skuldra.

 Vem kan ta en lymfmassage av ansikte, kanske du undrar. Ja, det kan faktiskt dom flesta. Det är en skön och lugn behandling som gör att du går ner i varv och din stress minskar.

Den som verkligen har nytta av en den här lymfmassagen är den som känner sig lite svullen i ansiktet och/eller den som stressar mycket och har spända och tighta muskler. Så tycker du att det stämmer in på dig tycker jag du skall boka in dig direkt så du kan ta del av erbjudandet.

Ansikte bara?

Här har jag valt att bara stimulera den övre delen av lymfsystemet. Ett område som påverkas mycket av både stress och mycket sittande framför dator. Enligt min erfarenhet så är det en väldigt välbehövlig behandling för många och dessutom så avkopplande och skön. Så ja, övre delen av bålen och huvudet är en jättebra start för en lymfbehandling eller så är det faktiskt tillräckligt.

Hur funkar lymfsystemet?

Lite kort kan man säga att lymfsystemet är en del av kroppens naturliga immunförsvar. Det är ett cirkulations -och reningssystem som finns naturligt i vår kropp. Lymfsystemet ska ta hand om slaggprodukter och transportera bort det som är skadligt för oss.
Ett fungerande lymflöde i kroppen förbättrar ditt immunförsvar. Dessutom kan det kan det gör så du blir mindre svullen och stel.

Vattenflöde som kan liknas vid ett lymfflöde

Så här går det till när du får lymfmassage ansikte.

Du får ett manuellt lymfdränage hos mig, där strykningar, tryck och fösningar utförs i lymflödets riktning. Det är inte alls likt en vanlig massagebehandling, skulle jag vilja säga. Och dom flesta av mina kunder som fått massage tidigare och som kommer för en lymfterapi påpekar ofta just detta. Lymfterapi hos mig är mjukt och oftast helt smärtfritt.

Många av mina kunder beskriver efteråt en känsla av lätthet och att de inte känner sig lika svullna och tighta. Men hur man upplever ett lymfdränage är väldigt olika från person till person. Men de flesta upplever behandlingen som väldigt skön och avslappnande.

Vill du veta mer om vem jag är och vad jag kan erbjuda kan du läsa mer på hemsidan.

Har du bestämt dig för att testa på erbjudandet så är det bara att gå in och boka in sig. Erbjudandet gäller att utnyttja fram till sista December och boka kan du göra här direkt. Är du mer intresserad av en mer omfattande behandling kan du säkert hitta någon som passar här.

Annika-bodytherapygoteborg
logga Body Therapy Göteborg

Massageterapi fixar mycket men inte allt.

Man kan inte fixa allt.

Massageterapi är bra på många olika sätt. Men för mig är det jätteviktigt att jag kan tipsa om olika komplementära metoder och behandlingar till massageterapi för att uppnå en mer hållbar förändring. Den här gången vill jag lyfta fram Postural Workout hos Rasmus Svärd.

Äntligen är det dags för en träff med Rasmus Svärd. Vi träffas i hans lokal på Töpelsgatan i Göteborg. Den ligger lättillgänglig i markplan och är ljus och luftig. Det är här du kan få Postural Workout. Rasmus är en av mycket få posturala terapeuter i Sverige.

Rasmus ger Postural workout
Äntligen får jag veta mer hur Postoral Workout går till.

Varför räcker det inte alltid med massageterapi?

Det går att påverkar och lindra en hel del med massageterapi. Men jag vet av erfarenhet att nästan alla som kommer till mig vill just lägga sig på bänken och få behandlingen där. Jag älskar ju att jobba med massageterapi! Så då gör jag det jag kan bäst, massageterapi. Och därför hänvisar jag gärna vidare när det finns andra som är bättre än jag på mer komplexa behandlingar.

Vad kan jag göra när massage inte räcker till?

Massageterapi
Vad kan man göra när man behöver mer än massageterapi?

När det är så att det behövs grundläggande korrigeringar i rörelseapparaten så brukar jag rekommendera några olika personer och terapier som jag tycker kan passa personen jag har hos mig.

Postural workout

Den posturala terapin är en metod som jag tycker fler skulle pröva. Postural Workout utgår från grunden. Hur vi står och rör oss. Hur vi använder vår kropp för att hålla oss upprätta helt enkelt.

Dom flesta av oss har tappat vår naturliga hållning och det innebär att vi belastar vår kropp på ett sätt som gör att det uppstår obalanser. För vi slutar ju inte att sitta, stå, ligga eller röra på oss. Vi fortsätter att använda vår kropp samtidigt som vi har ont och det gör att vi belastar vår kropp på ett skevt och felaktigt sätt. Det innebär att vi är inne i en cykel som gör att vi får än mer ont och än mer begränsad rörlighet.

Det är då det kan behövas göras en grundläggande korrigering. Och ett sätt är att göra det tillsammans med Rasmus genom Postural Workout.

massagebänk

Lymfan och lymfmassage.

Lymfan


Lymfan brukar omnämnas allt oftare i samband med att vi pratar eller skriver om obalanser som vi kan drabbas av.  Lymfmassage eller Lymfdränage är en behandling som många bokar hos mig. Men varför bokar man en lymfmassage och vad kan jag hjälpa dig med när du väl är på plats hos mig? En sak som dom allra flesta kan skriva under på är att det är en riktigt skön och avkopplande terapi.

Lymfan lymfmassage fot

Behandling med lymfan i fokus med eller utan olja.

De flesta som bokar en lymfmassage hos mig har ofta något av följande problem som kan kopplas till lymfan; ödem, dåligt immunförsvar, restless legs, celluliter, sömnsvårigheter, känsla av tyngd-och spänningskänsla i kroppsdelar, smärta och värk samt nedsatt rörlighet. En del vill bara testa och se vad det kan ge också.  Dessutom är det alltfler som kommer som är opererade på grund av sjukdom eller som har genomgått plastikkirurgi eller skönhetsoperationer.

Lymfdränage brukar rekommenderas och göras på personer med lymfödem, lipödem, ödem efter operationer och reumatiska åkommor.

Lymfsystemet och lymfan.

Lymfsystemet är vitt förgrenat och finns i hela vår kropp, både ytligt och djupt. Dess funktion är att hjälpa kroppen med immunförsvaret och det gör det genom att rensa ut slaggprodukter ut ur våra kroppar.

Lymfnoderna tar hand om virus, bakterier och skadade celler. Det är en återvändsgränd och det skall inte komma ut något kroppsfientligt i levande skick. Lymfnodernas funktion är att filtrera lymfan, öka lymfkoncentrationen, aktivera immunförsvaret, vätskeutbyte och förvaring av t e x virus och bakterier.

Hos mig får du en mjuk och lugn terapi för att öka lymfcirkulationen. Slaggprodukter och överskottsvätska får lite extra hjälp att transportera bort sig från vävnaden. När du behandlas ökar lymfkärlens pumptakt. Under behandlingen stimuleras nya lymfkärl att växa in i i skadad vävnad. Cirkulationen i huden brukar förbättras och elasticiteten öka.

Lymfmassage hos mig.

Vid ditt första besök hos mig så behöver vi lägga lite tid på att gå igenom din hälsohistorik. Det gör vi för att det är jätteviktigt för mig är det att försöka göra en så bra behandlingsplan som möjligt och därmed också kunna ge dig den behandlingen du behöver. Därför är det viktigt att få ta del av den informationen om dig och din hälsa som du sitter inne med.

Det innebär att första behandlingen ofta blir mer som ett litet smakprov. Bokar du en 90 minuters behandling brukar vi hinna lite mer. Jag tycker att 60 minuter är en bra start för att träffas och starta upp på. Jag brukar alltid vara tydlig med vad jag tror att jag kan hjälpa till med eller inte.

eterisk olja

Behandling av lymfan, hur går den till?

Jag utför lymfmassage eller dränage med mjuka rörelser på ytlig och djupare nivå. Jag använder strykningar, pumpteknik och fösningar under behandlingen. Rörelserna är ofta cirkulära eller rakriktade samtidigt som jag kör greppen jag brukar använda. Behandlingen följer naturligtvis lymfsystemets flöde för att det ska stimulera ökad pumptakt.

Ibland använder jag koppor och då kan det kännas lite mer. Eftersom du bokat en lymfmassage så förväntar du dig troligen en mjuk behandling. Därför är det extra viktigt att vi är överens om att koppor kan användas och i så fall på vilket sätt.

Det gäller även när man genomgått en operation av något slag. Då kan det vara bra att använda olja i samband med lymfdränaget. Jag föredrar generellt att behandla utan olja då det ger ett bra resultat och är skonsamt. Läs mera…

Efter en behandling använder jag gärna de eteriska oljor som Maria Åkerberg rekommenderar för att stimulera lymfflödet. Det passar speciellt personer med ödem av något slag som har extra torr hy. Då är det ett perfekt avslut på en lymfterapi att massera in lite olja med eteriska inslag.

lymfmassage hos Body Therapy Göteborg

Är din lymfa okej eller har du lite störningar i systemet?

Vanliga symptom som kan betyda att din lymfa behöver lite extra hjälp:

 • Ödem innebär att du fått en ökad vätskeansamling. Ett ben kan vara mer svullet än det andra.
 • Lipödem, kroppen fettceller ökar ofta kring säte, höfter och ben. Vid lipödem kan man ibland få ödem. Lymfmassage vara till nytta.
 • Celluliter
 • Stickningar, pirrningar och tyngdkänsla i kroppsdelar som ben
 • Sömnsvårigheter
 • Stress
 • Fibromyalgi
 • Fibroser, vilket innebär att bindväv, hud och slaggprodukter växer ihop så att det blir en kompakt känsla i fettvävnaden. Det gör ofta ont vid beröring på dessa områden.
 • Är du ofta småkrasslig och därför har du troligen dåligt immunförsvar.
 • Övervikt som är svår att bli av med. Du upplever att det är väldigt svårt att gå ned i vikt trots åtgärder.
 • Värk och svullnad efter att man rört på sig ordentligt.

Dags att boka en lymfmassage?

Känner du igen dig? eller vill du bara testa och se vad lymfmassage är och vad det kan ge? Då är det dags att boka en 60- eller 90 minuters lymfmassage. Oavsett är det en underbart skön terapi.

Välkommen!

Annika

Lipödem – reducera smärta och inflammation?

Har du Lipödem och kommer till mig så kommer jag kunna ge dig manuellt lymfdränage och koppning. Det är behandlingar som kan lindra smärta och inflammation. Båda dessa behandlingarna rekommenderas för er som har Lipödem.

Lipödem .lymfmassage och koppor.
Lipödem – har du testat lymfmassage och koppor?

Lymfmassage är en jättebra behandling mot både smärta och svullnad.

Lymfdränage är liksom de flesta behandlingar något du behöver göra regelbundet eftersom effekten av behandlingen inte är permanent. Enligt min erfarenhet innebär det att du behöver ta lymfmassage och kanske koppning regelbundet om du har Lipödem. Du behöver dessutom fortsätta att behandla dig själv hemma emellan behandlingarna för att få ett så bra resultat som möjligt.

Viktigt att ha med sig när det gäller Lipödem är att den del personer med lipödem upplever lymfmassage som en effektiv behandling, andra ser ingen direkt skillnad. Du får pröva dig fram till vad som passar dig bäst.

Lymfdränage eller lymfmassage är också rekommenderad när man gjort en fettsugning för att minska svullnaden i benen.

Lymfmassage hjälper mot ödem.

Behandlingen hjälper till att reducera ödem på ett bra sätt, men inte Lipödemfett. Har du inte symptom av ödem är lymfmassage bara en skön och avkopplande behandling som reducerar smärta.

Fascia och koppor hjälper det vid Lipödem?

Fascia är ett kollagenbaserat nätverk av bindväv som finns i hela vår kropp. Fascian brukar påverkas när man har lipödem. Därför brukar jag tycka att Koppning kan vara en bra behandling att komplettera med också när du kommer till mig.

Det finns många olika sätt att använda koppor på. I det här sammanhanget skall koppningen utföras mjukt, försiktigt och dynamiskt. Personer med Lipödem behöver få en mjuk lymfatisk koppning, enligt min erfarenhet. En koppning som följer och främjar lymfflödet. Kopporna skapar ett undertryck som för upp vätskan mer hudnära. Vätskan skall sedan alltid föras i rätt lymfatisk riktning.

Två metoder som lindrar Lipödem.

Förhoppningsvis har du fått lite inblick i vad jag kan göra om du kommer till mig för att du har Lipödem. Det finns två olika metoder jag kan använda när jag behandlar dig, Lymfmassage och Koppning. Du kan naturligtvis också få olika tips och råd kring livsstil och träning om du så önskar.

Nu är det bara att boka!

När du skall boka en behandling och du har Lipödem tycker jag du skall boka en 90 min lymfmassage. När du bokar kan du skriva att du har Lipödem på meddelandefältet. Då vet jag hur vi kan lägga upp behandlingen. Varför 90 minuter? Det tycker jag är bra för att det är en långsam och strukturerad behandling som tar tid att utföra. Vid ditt första besök behöver vi också prata lite innan vi sätter igång. Detta för att vi tillsammans skall få till den behandlingen som passar dig bäst!

Balans, koordination och styrka ute i naturen.

Balans, koordination och styrka i naturens utegym.

Hur viktigt är det inte att upprätthålla förmågan att ha god balans, koordinationsförmåga och styrka för att kunna göra det vi vill i vår vardag?

Vi förstår ofta inte alltid hur viktigt det är ha en bra koordinationsförmåga med bra balans. Inte innan vi förlorar den vill säga. Därför tror jag att det är extra viktigt att förebygga och försöka att undvika att få massa kroppsliga problem i onödan. Som till exempelvis smärta och stelhet som gör att vi inte kan göra det vi vill. Det är en god orsak till att vi ska försöka att hålla oss i så god form som möjligt.

 

Stärk din balans ute i naturen och glöm inte ta en massage efteråt.

Vandra och öka din balans och din motoriska förmåga.

Vandra och promenera på nya platser.

Nationalparken på Söderåsen i Skåne är fantastisk plats att besöka. Det var en oväntad upplevelse och det var helt sagolikt att få vandra i raviner och upp på höga branter. Det är fortfarande Skåne vi pratar om och alltså bara några hundra meters skillnad. Men för mig var upplevelsen betydligt mer dynamisk och varierad än vad jag förväntade mig av ett bergslandskap i Skåne. Det var otroligt vackert, utmanade att gå i och väldigt varierat.

Använd naturen för att upprätthålla balans och koordination.

För att lyckas med detta räcker det ofta att gå en sväng i naturen. Inte alltid på en plan väg utan där vi får en lite större utmaning i att placera våra fötter rätt och hålla balansen. Vi får planera vår väg, observera och samtidigt koordinera våra rörelser. Kan det bli så mycket bättre? Vi tränar i så många dimensioner mentalt och fysiskt bara genom att vara ute och röra oss i naturen och med den som en naturlig hinderbana.

använda kroppen i en naturlig miljö

Gå där du tycker det är fint, magiskt eller utmanande!

Obalanser i kroppen?

Ja, det är jättevanligt, enligt min erfarenhet. Många av mina besökare har ofta begränsningar och svagheter i kroppen. På grund av dessa begränsningar rör de på sig på ett sätt som ofta förstärker obalanserna och dessutom ger fortsatt smärta.

Massage, Kiropraktik eller någon annan behandling är något vi mår bra av att ta regelbundet, tänker jag. Men för att behålla kroppens naturliga hållning och rörelseförmåga behöver vi stärka den och underhålla den på ett roligt och skonsamt sätt.

Därför är det bra att vara ute och gå i terräng. Det är ett enkelt och effektivt sätt. Jag tycker du skall börja i liten skala och öka på. Både vad gäller längd på utflykterna men också vad gäller svårighetsgraden. Gå där du tycker det är fint, magiskt eller riktigt klurig. Gå där du gillar att gå. Men se till att underlaget är varierat och att stubbar, stenar, hällar och grenar ligger som naturliga hinder på din väg. Då får du garanterat jobba i flera dimensioner; Balans, styrka, välja väg, smidighet, kondition och mindfulness naturell.

Behandlingar är också utmärkta sätt att underhålla och förebygga innan obalanser och skador väl etablerat sig. Det bästa är som alltid att ta hand om sig innan och alltid.

Därför tycker jag du ska boka en tid med dig själv och ta en tur ut i skogen och njut!

 

Annika

Massage vid Avenyn? Body Therapy Göteborg.

Massage mitt i stan.

Centralt i Göteborg, vid Avenyn kan du boka in dig på en massage hos mig Annika, på Body Therapy Göteborg. Är du spänd i axlar, bröstrygg och nacke? Eller känner du dig svullen, trött och stel? Då är det dags att boka en massage!

Lymfdränage-Mammamassage
Massage mellan Avenyn och Heden – Body Therapy Göteborg.

Sensommaren är här. Kanske har du börjat jobba igen. Då är det lätt att tagga upp rejält efter en semester! Ofta med en känsla av att nu måste massa saker göras som blivit liggande under ledigheten. Därför är det lätt att börja höstens arbetsperiod på ett mindre bra sätt. Fullt påslag och med en tight och spänd kropp.

Det är alltså det perfekta läget att ta sin första massage! Massage är bra både för både stressreducering och för att hålla muskler och bindväv mjuka och elastiska.

Massage vid Avenyn

Naturligtvis finns det många andra bra saker som du kan tänka på att göra för att må bra. Det viktigaste är kanske ändå att röra på sig och träna, äta på ett sätt som får dig att må bra och se till att få återhämtning och sömn. Enligt en artikel i Veckans Affärer av Tomas ”Stressdoktorn” Danielsson så finns det en hel del man kan tänka på. Jag tycker man ska pröva olika sätt och saker och se vad som passar just en själv.

Sensommarfeeling – att få vadra på en öde sandstrand.

Massagens effekter.

Här listar jag några vanliga anledningar till varför jag tycker du ska gå regelbundet på massage:

 • Massage stimulerar immunförsvaret.
 • Blodcirkulationen ökar i musklerna och därför de blir mjuka och elastiska.
 • Lymfflödet stimuleras och ökar därför vid lymfmassage dränage.
 • Det finns en antiinflammatorisk effekt.
 • Stresshormoner minskar av massage och därför kommer du att få ett minskat stresspåslag.
 • Måbrahormonerna ökar, därmed får du ett ökat välmående.
 • Ärrbildning motverkas.
 • Spänningar i kroppen minskar, därför upplever du ofta att du blir smidigare och rörligare efter en massage.
 • Främjar återhämtningen efter träning och annan fysisk stress.
 • Minskar stresspåslag både mentalt och fysiskt. Därmed får du en snabbare återställning.
 • Ökar farten med att transportera ut slaggprodukter och vätska.
 • Du får bättre kroppskännedom efter och under en behandling.
 • Massage främjar en naturlig och djup andning.
 • Du sover bättre och du känner dig mer avslappnad och avspänd.

Massage nära dig?

Eftersom kliniken ligger centralt i Göteborg, mellan Avenyn och Heden så är det lätt att hitta hit.

Massage nära Avenyn och Heden – Kristinelundskliniken.

Det går lätt att ta sig hit till kliniken därför att det ligger så centralt. Det fungerar bra med både spårvagn, cykel eller bil. Eller du kan kanske till och med kan gå hit om du bor eller jobbar centralt i stan.

Vet du inte vilken massage du ska välja så föreslår jag att du läser vidare på min meny av massager. Sedan är det bara att boka direkt! Det gör att du lätt kan välja vad du behöver. Tycker du ändå det är svårt att veta vad du skall börja så hjälper jag gärna till. Då är det enklast att skicka ett mail på info@bodytherapy.se. Du kan naturligtvis boka en Svensk klassisk massage och pröva dig fram.

Välkommen!

Annika

Kroppen – Hur tar du hand om din kropp?

Arbete vid dator

Brukar du tänka på hur du sitter och använder din kropp när du jobbar vid din dator?

Kroppen – en livslång relation att vårda.

Hur ofta tänker du på din kropp när du jobbar, slappar hemma i soffan eller är och handlar?

När vi tränar, tänker nog dom flesta på hur man rör sig och använder sin kropp. Men resten av tiden, då är vi kanske inte riktigt lika medvetna om vad vi utsätter våra kroppar för. Det är i alla fall inte jag. Så därför tyckte jag det var dags att fundera på vad jag kunde göra för att öka medvetenheten och minska skadliga rörelsemönster och positioner.

Som massör och som en ganska aktiv människa så vill jag ha en så stark och välfungerande kropp som möjligt. Men vad innebär det? Jag rör mig mycket under en normal arbetsdag, men också i mitt privatliv. Men precis som alla andra så sitter jag en del också.

Oavsett vad vi gör, så tror jag det är jätteviktigt att sträva efter att använda sin kropp på ett bra och naturligt sätt. Att minska skadliga, invanda rörelsemönster som blivit dåliga vanor. Positioner och rörelser som belastar vår kropp på mindre bra sätt.

Kroppen-Vikter

Tillhör du dom som tränar?

Träning för styrka, smidighet och balans.

Tillhör du den lilla gruppen i Sverige som tränar regelbundet? Då har du förhoppningsvis tränat så du är stark, smidig och dessutom har en god balans och en bra koordinationsförmåga.

Under åren har jag varierat min träning på olika sätt. Styrketräningen är det som är konstant och genomgående. För mig är det meditation och det gör att min kropp mår bra och är stark och tålig. Ibland kanske lite för tålig. Det gör att jag använder min kropp på ett rätt dumt sätt ibland. Och det kan jag göra, för jag har muskelstyrkan för det. Men det innebär inte att det är hälsosamt eller bra på något sätt. Gör jag det tillräckligt ofta skapar det ändå obalanser och kan skapa smärta. Det kan vara i situationer vid datorn, vid massagebänken eller halvliggande i halvvriden ställning i soffan tittande på en film.

Känner du igen dig?

taking a break

Tränar gör jag inte gärna…

Det är många av mina kunder som faktiskt inte alls är intresserade av att träna. En del har ont i kroppen och känner att de inte orkar eller vill träna. Andra tycker träning är väldigt tråkigt. Dom flesta rör sig ändå och är aktiva utifrån sin förmåga. Det tycker jag är fantastiskt bra. För att gå och röra på sig har visat sig ha en otroligt bra terapeutisk effekt, både mentalt och för vår kropp. Vi håller oss friskare helt enkelt. Men det innebär inte att vi rör oss på ett naturligt och funktionellt sätt.

Alexanderteknik  som ergonomi i vardagen.

Ett intressant och spännande sätt att förändra automatiska kroppsliga beteenden är Alexanderteknik. För mig är det fascinerande varje gång en ny insikt om hur jag använder, eller inte använder min kropp. dundrar in i mitt medvetande. Barbro Olsson är den Alexanderlärare jag använder mig av. Hon är helt enorm på att guida mig fram genom mina styrkor och svagheter med både bestämd och mjuk hand.

En viktig sak jag lärde mig under min senaste lektion som jag skulle vilja dela med mig av är att man inte skall träna på dom övningarna specifikt man gör tillsammans med sin lärare. Man skall ta med sig tänket in i vardagen. Träna i verkligheten. Så rätt som det är så kommer jag på det, så där mitt i något jag gör. Jag stannar upp i bråkdelen av en sekund. Stämmer av mig själv och gör det där vi tränat på just här och nu, i den aktivitet jag befinner mig i just då.

Vid en lite längre dag vid bänken är det lätt att börja slarva med ergonomin när det bara är någon massage kvar. Det kan också vara lätt att sjunka ihop på stolen när jag sätter mig. Att hänga över mobilen och fullkomligt strunta i kroppens väl och ve. Men det går att utan ansträngning hålla kroppen, på ett för kroppen behagligt och korrekt sätt, och ändå få vila.

Så enkelt det blev.

Ibland blir det så enkelt. Bara genom att medvetet tänka på några olika saker, som min andning, var jag har mina fötter och mitt huvud i relation till resten av kroppen, så blir det inte tungt eller belastande att stå dom där sista timmarna vid bänken. Jag hoppas få med det alltmer i både jobb och  vardagsliv. Jag anar att jag behöver träna.

För mig är det här ett skonsamt och härligt sätt att få in ergonomin i hela mitt liv. För det är ju inte bara på jobbet som vi använder våra kroppar. Det gör vi ju hela tiden. Fundera lite på hur du hanterar din kropp på ditt jobb och på din fritid. Tror du att du behöver bli lite bättre på ergonomi i vardagen?

Är du nyfiken på vad Alexanderteknik är?

Då tycker jag du ska testa Alexanderteknik minst några gånger. Du hittar Barbro på Viloplatsen. Vill du däremot lägga dig på bänken för att få en massage? Då är du välkommen! Det är en utmärkt kombination när du bestämt dig för att försöka göra något åt en kropp som bråkar och är missnöjd😉

Nybliven mamma – Prova Mammamassage!

Massage för nybliven mamma

Massage för nyblivna mammor.

Nybliven mamma – Mammamassage – Behandlingen är för dig som gått igenom en förlossning.

Är du nybliven mamma och har ömma, tighta och trötta muskler? Massage för nyblivna mammor är en behandling med fokus på återhämtning och uppmjukning av spända och stela muskler.

Som nybliven mamma kan du ha ont och vara trött i rygg och skulderparti? kanske av att lyfta och bära ditt barn? Har du vätska i benen efter förlossningen? Eller kanske har du huvudvärk och spänningar i nacke och käke? Varför inte pröva en Mammamassage i så fall?  För precis som att massage kan vara väldigt bra under en graviditet och som en förberedelse inför förlossningen, så kan en massage även hjälpa kroppen att återhämta sig och stilla sig efter en förlossning. Dessutom får du de positiva mentala effekterna på köpet.

Mammamassage

Nybliven mamma – Mammamassage?

Mammamassage

Massagen för nyblivna mammor kan vara en djupgående eller lättare Medicinsk massage. Behandlingen fokuserar framförallt på rygg och länd, men också skuldror, nacke och armar. Det är oftast här som det sitter spänningar. Spänningar och smärtor som kan ha kommit i samband med att du var gravid, eller i samband med förlossningen.  Tiden efter förlossningen är ofta en härlig tid. Samtidigt skall din kropp vänja sig vid nya vanor och rutiner som påverkar både sömn och livsstil.   Tanken med Mammamassagen är att lösa upp spänningar och lindra stelhet och smärta.

Har du blivit förlöst med kejsarsnitt?

Har du blivit förlöst med kejsarsnitt skall du följa din läkares rekommendationer och vänta minst i 5 veckor innan du lägger dig på magen på en massagebrits. Är du osäker vad som gäller dig, så kontakta alltid din läkare först innan du bokar in en massage.

Lymfdränage-Mammamassage

Lymfdränage som en del i Mamma massagen.

 

Hur kommer det gå till?

Du börjar med att lägga dig på bänken där du får en mjuk och rogivande lymfmassage av överkroppens framsida för att minska på eventuella vätskeansamlingar. Därefter får du bindvävsmassage med eller utan koppor på benen.

Sedan är det dags att för en djupgående massage eller en mjukare Medicinsk massage av säte, länd, höfter, rygg , nacke, skuldror och armar.

Slutligen får du 15 min fotmassage med en skön ekologisk olja eller fotkräm, som ökar cirkulationen i trötta och torra fötter.

Fotmassage för svullna och trötta fötter.

Fotmassage för svullna och trötta fötter.

Gravidmassage och massage för mammor.

Gravidmassage eller massage för nyblivna mammor – dags att boka vårens sköna, avkopplande massage!

Gravidmassage och massage för nyblivna mammor – Under senvåren kommer du kunna boka in en Mammamassage hos mig också. Som alltid kommer den nya behandlingen erbjudas till ett reducerat pris den första tiden.

Massage när du är gravid.

Under en längre tid har jag jobbat med Medicinsk massageterapi och massage. Det gör att jag är van och expert på just massage. Det tror jag är bra även när det gäller Gravidmassage. Du kan känna dig trygg när du kommer till mig. Du kommer få en proffesionell behandling på en bekväm gravidkudde. Det innebär att du kan ligga på mage och få massage på baksidan av kroppen vilket dom flesta tycker är riktigt skönt.

När du kommer till mig på Gravidmassage ligger fokus på att minska spänningar och ömhet i länd, säte, rygg, skuldror och nacke. Är du tung i benen och trött i fötterna är det också en självklar del av massagen.

En av dom viktigaste anledningarna till att du skall välja Gravidmassage är att det frisätter måbrahormon. När du får en djupgående behandling stimuleras kroppen cirkulation och då aktiveras bl a måbrahormonen. När du har en välfungerande cirkulation, så har du också en bra grund för en välfungerande kropp och ett stärkt immunförsvar. Du kommer att öka på ditt måbrakapital.

Gravid kvinna på massagebänk får massage

Nybliven mamma – Mammamassage

Är du nybliven mamma? Massage för nyblivna mammor kommer vara en behandling där vi inriktar oss på återhämtning och uppmjukning av spända och tighta muskler. Behandlingen är för dig som gått igenom en förlossning.

Har du ömma, tighta och trötta muskler? Har du ont i rygg och skulderparti av att lyfta och bära ditt barn? Har du vätska i benen efter förlossningen? Eller kanske har du huvudvärk och spänningar i nacke och käke? Då kan det vara en riktigt bra idé att boka in en massage för nyblivna mammor. För precis som att massage kan vara väldigt effektivt för kroppen under en graviditet och som en förberedelse inför förlossningen, så kan en massage även hjälpa kroppen att återhämta sig och stilla sig efter en förlossning.

Mammamassage är för alla kvinnor som fött barn.

Massagen för nyblivna mammor kommer vara en djupgående medicinsk massage. Jag kommer framförallt behandla din rygg och länd, men också skuldror, nacke och armar. Här sitter ofta spänningar och smärtor som kan ha kommit i samband med att du var gravid, eller i samband med förlossningen.  Tiden efter förlossningen är ofta en härlig tid. Samtidigt skall din kropp vänja sig vid nya vanor och rutiner som påverkar både sömn och stressnivåer.  Tanken med Mammamassagen är att lösa upp spänningar och lindra stelhet och smärta.

Hur kommer det gå till?

Mammamassagen finns inte att boka ännu utan kommer finnas som bokningsbar först under maj månad hos mig. Då kommer det också finnas mer information om både massagen och det praktiska runt om kring kommer att fungera. Så är du intresserad eller om du vet någon som kanske är det så håll lite utkik under maj.

 

Bodytherapygöteborg