Lymfan och lymfmassage.

Lymfan


Lymfan brukar omnämnas allt oftare i samband med att vi pratar eller skriver om obalanser som vi kan drabbas av.  Lymfmassage eller Lymfdränage är en behandling som många bokar hos mig. Men varför bokar man en lymfmassage och vad kan jag hjälpa dig med när du väl är på plats hos mig? En sak som dom allra flesta kan skriva under på är att det är en riktigt skön och avkopplande terapi.

Lymfan lymfmassage fot

Behandling med lymfan i fokus med eller utan olja.

De flesta som bokar en lymfmassage hos mig har ofta något av följande problem som kan kopplas till lymfan; ödem, dåligt immunförsvar, restless legs, celluliter, sömnsvårigheter, känsla av tyngd-och spänningskänsla i kroppsdelar, smärta och värk samt nedsatt rörlighet. En del vill bara testa och se vad det kan ge också.  Dessutom är det alltfler som kommer som är opererade på grund av sjukdom eller som har genomgått plastikkirurgi eller skönhetsoperationer.

Lymfdränage brukar rekommenderas och göras på personer med lymfödem, lipödem, ödem efter operationer och reumatiska åkommor.

Lymfsystemet och lymfan.

Lymfsystemet är vitt förgrenat och finns i hela vår kropp, både ytligt och djupt. Dess funktion är att hjälpa kroppen med immunförsvaret och det gör det genom att rensa ut slaggprodukter ut ur våra kroppar.

Lymfnoderna tar hand om virus, bakterier och skadade celler. Det är en återvändsgränd och det skall inte komma ut något kroppsfientligt i levande skick. Lymfnodernas funktion är att filtrera lymfan, öka lymfkoncentrationen, aktivera immunförsvaret, vätskeutbyte och förvaring av t e x virus och bakterier.

Hos mig får du en mjuk och lugn terapi för att öka lymfcirkulationen. Slaggprodukter och överskottsvätska får lite extra hjälp att transportera bort sig från vävnaden. När du behandlas ökar lymfkärlens pumptakt. Under behandlingen stimuleras nya lymfkärl att växa in i i skadad vävnad. Cirkulationen i huden brukar förbättras och elasticiteten öka.

Lymfmassage hos mig.

Vid ditt första besök hos mig så behöver vi lägga lite tid på att gå igenom din hälsohistorik. Det gör vi för att det är jätteviktigt för mig är det att försöka göra en så bra behandlingsplan som möjligt och därmed också kunna ge dig den behandlingen du behöver. Därför är det viktigt att få ta del av den informationen om dig och din hälsa som du sitter inne med.

Det innebär att första behandlingen ofta blir mer som ett litet smakprov. Bokar du en 90 minuters behandling brukar vi hinna lite mer. Jag tycker att 60 minuter är en bra start för att träffas och starta upp på. Jag brukar alltid vara tydlig med vad jag tror att jag kan hjälpa till med eller inte.

eterisk olja

Behandling av lymfan, hur går den till?

Jag utför lymfmassage eller dränage med mjuka rörelser på ytlig och djupare nivå. Jag använder strykningar, pumpteknik och fösningar under behandlingen. Rörelserna är ofta cirkulära eller rakriktade samtidigt som jag kör greppen jag brukar använda. Behandlingen följer naturligtvis lymfsystemets flöde för att det ska stimulera ökad pumptakt.

Ibland använder jag koppor och då kan det kännas lite mer. Eftersom du bokat en lymfmassage så förväntar du dig troligen en mjuk behandling. Därför är det extra viktigt att vi är överens om att koppor kan användas och i så fall på vilket sätt.

Det gäller även när man genomgått en operation av något slag. Då kan det vara bra att använda olja i samband med lymfdränaget. Jag föredrar generellt att behandla utan olja då det ger ett bra resultat och är skonsamt. Läs mera…

Efter en behandling använder jag gärna de eteriska oljor som Maria Åkerberg rekommenderar för att stimulera lymfflödet. Det passar speciellt personer med ödem av något slag som har extra torr hy. Då är det ett perfekt avslut på en lymfterapi att massera in lite olja med eteriska inslag.

lymfmassage hos Body Therapy Göteborg

Är din lymfa okej eller har du lite störningar i systemet?

Vanliga symptom som kan betyda att din lymfa behöver lite extra hjälp:

 • Ödem innebär att du fått en ökad vätskeansamling. Ett ben kan vara mer svullet än det andra.
 • Lipödem, kroppen fettceller ökar ofta kring säte, höfter och ben. Vid lipödem kan man ibland få ödem. Lymfmassage vara till nytta.
 • Celluliter
 • Stickningar, pirrningar och tyngdkänsla i kroppsdelar som ben
 • Sömnsvårigheter
 • Stress
 • Fibromyalgi
 • Fibroser, vilket innebär att bindväv, hud och slaggprodukter växer ihop så att det blir en kompakt känsla i fettvävnaden. Det gör ofta ont vid beröring på dessa områden.
 • Är du ofta småkrasslig och därför har du troligen dåligt immunförsvar.
 • Övervikt som är svår att bli av med. Du upplever att det är väldigt svårt att gå ned i vikt trots åtgärder.
 • Värk och svullnad efter att man rört på sig ordentligt.

Dags att boka en lymfmassage?

Känner du igen dig? eller vill du bara testa och se vad lymfmassage är och vad det kan ge? Då är det dags att boka en 60- eller 90 minuters lymfmassage. Oavsett är det en underbart skön terapi.

Välkommen!

Annika

Lipödem – reducera smärta och inflammation?

Har du Lipödem och kommer till mig så kommer jag kunna ge dig manuellt lymfdränage och koppning. Det är behandlingar som kan lindra smärta och inflammation. Båda dessa behandlingarna rekommenderas för er som har Lipödem.

Lipödem .lymfmassage och koppor.
Lipödem – har du testat lymfmassage och koppor?

Lymfmassage är en jättebra behandling mot både smärta och svullnad.

Lymfdränage är liksom de flesta behandlingar något du behöver göra regelbundet eftersom effekten av behandlingen inte är permanent. Enligt min erfarenhet innebär det att du behöver ta lymfmassage och kanske koppning regelbundet om du har Lipödem. Du behöver dessutom fortsätta att behandla dig själv hemma emellan behandlingarna för att få ett så bra resultat som möjligt.

Viktigt att ha med sig när det gäller Lipödem är att den del personer med lipödem upplever lymfmassage som en effektiv behandling, andra ser ingen direkt skillnad. Du får pröva dig fram till vad som passar dig bäst.

Lymfdränage eller lymfmassage är också rekommenderad när man gjort en fettsugning för att minska svullnaden i benen.

Lymfmassage hjälper mot ödem.

Behandlingen hjälper till att reducera ödem på ett bra sätt, men inte Lipödemfett. Har du inte symptom av ödem är lymfmassage bara en skön och avkopplande behandling som reducerar smärta.

Fascia och koppor hjälper det vid Lipödem?

Fascia är ett kollagenbaserat nätverk av bindväv som finns i hela vår kropp. Fascian brukar påverkas när man har lipödem. Därför brukar jag tycka att Koppning kan vara en bra behandling att komplettera med också när du kommer till mig.

Det finns många olika sätt att använda koppor på. I det här sammanhanget skall koppningen utföras mjukt, försiktigt och dynamiskt. Personer med Lipödem behöver få en mjuk lymfatisk koppning, enligt min erfarenhet. En koppning som följer och främjar lymfflödet. Kopporna skapar ett undertryck som för upp vätskan mer hudnära. Vätskan skall sedan alltid föras i rätt lymfatisk riktning.

Två metoder som lindrar Lipödem.

Förhoppningsvis har du fått lite inblick i vad jag kan göra om du kommer till mig för att du har Lipödem. Det finns två olika metoder jag kan använda när jag behandlar dig, Lymfmassage och Koppning. Du kan naturligtvis också få olika tips och råd kring livsstil och träning om du så önskar.

Nu är det bara att boka!

När du skall boka en behandling och du har Lipödem tycker jag du skall boka en 90 min lymfmassage. När du bokar kan du skriva att du har Lipödem på meddelandefältet. Då vet jag hur vi kan lägga upp behandlingen. Varför 90 minuter? Det tycker jag är bra för att det är en långsam och strukturerad behandling som tar tid att utföra. Vid ditt första besök behöver vi också prata lite innan vi sätter igång. Detta för att vi tillsammans skall få till den behandlingen som passar dig bäst!

Balans, koordination och styrka ute i naturen.

Balans, koordination och styrka i naturens utegym.

Hur viktigt är det inte att upprätthålla förmågan att ha god balans, koordinationsförmåga och styrka för att kunna göra det vi vill i vår vardag?

Vi förstår ofta inte alltid hur viktigt det är ha en bra koordinationsförmåga med bra balans. Inte innan vi förlorar den vill säga. Därför tror jag att det är extra viktigt att förebygga och försöka att undvika att få massa kroppsliga problem i onödan. Som till exempelvis smärta och stelhet som gör att vi inte kan göra det vi vill. Det är en god orsak till att vi ska försöka att hålla oss i så god form som möjligt.

 

Stärk din balans ute i naturen och glöm inte ta en massage efteråt.

Vandra och öka din balans och din motoriska förmåga.

Vandra och promenera på nya platser.

Nationalparken på Söderåsen i Skåne är fantastisk plats att besöka. Det var en oväntad upplevelse och det var helt sagolikt att få vandra i raviner och upp på höga branter. Det är fortfarande Skåne vi pratar om och alltså bara några hundra meters skillnad. Men för mig var upplevelsen betydligt mer dynamisk och varierad än vad jag förväntade mig av ett bergslandskap i Skåne. Det var otroligt vackert, utmanade att gå i och väldigt varierat.

Använd naturen för att upprätthålla balans och koordination.

För att lyckas med detta räcker det ofta att gå en sväng i naturen. Inte alltid på en plan väg utan där vi får en lite större utmaning i att placera våra fötter rätt och hålla balansen. Vi får planera vår väg, observera och samtidigt koordinera våra rörelser. Kan det bli så mycket bättre? Vi tränar i så många dimensioner mentalt och fysiskt bara genom att vara ute och röra oss i naturen och med den som en naturlig hinderbana.

använda kroppen i en naturlig miljö

Gå där du tycker det är fint, magiskt eller utmanande!

Obalanser i kroppen?

Ja, det är jättevanligt, enligt min erfarenhet. Många av mina besökare har ofta begränsningar och svagheter i kroppen. På grund av dessa begränsningar rör de på sig på ett sätt som ofta förstärker obalanserna och dessutom ger fortsatt smärta.

Massage, Kiropraktik eller någon annan behandling är något vi mår bra av att ta regelbundet, tänker jag. Men för att behålla kroppens naturliga hållning och rörelseförmåga behöver vi stärka den och underhålla den på ett roligt och skonsamt sätt.

Därför är det bra att vara ute och gå i terräng. Det är ett enkelt och effektivt sätt. Jag tycker du skall börja i liten skala och öka på. Både vad gäller längd på utflykterna men också vad gäller svårighetsgraden. Gå där du tycker det är fint, magiskt eller riktigt klurig. Gå där du gillar att gå. Men se till att underlaget är varierat och att stubbar, stenar, hällar och grenar ligger som naturliga hinder på din väg. Då får du garanterat jobba i flera dimensioner; Balans, styrka, välja väg, smidighet, kondition och mindfulness naturell.

Behandlingar är också utmärkta sätt att underhålla och förebygga innan obalanser och skador väl etablerat sig. Det bästa är som alltid att ta hand om sig innan och alltid.

Därför tycker jag du ska boka en tid med dig själv och ta en tur ut i skogen och njut!

 

Annika

Massage vid Avenyn? Body Therapy Göteborg.

Massage mitt i stan.

Centralt i Göteborg, vid Avenyn kan du boka in dig på en massage hos mig Annika, på Body Therapy Göteborg. Är du spänd i axlar, bröstrygg och nacke? Eller känner du dig svullen, trött och stel? Då är det dags att boka en massage!

Lymfdränage-Mammamassage
Massage mellan Avenyn och Heden – Body Therapy Göteborg.

Sensommaren är här. Kanske har du börjat jobba igen. Då är det lätt att tagga upp rejält efter en semester! Ofta med en känsla av att nu måste massa saker göras som blivit liggande under ledigheten. Därför är det lätt att börja höstens arbetsperiod på ett mindre bra sätt. Fullt påslag och med en tight och spänd kropp.

Det är alltså det perfekta läget att ta sin första massage! Massage är bra både för både stressreducering och för att hålla muskler och bindväv mjuka och elastiska.

Massage vid Avenyn

Naturligtvis finns det många andra bra saker som du kan tänka på att göra för att må bra. Det viktigaste är kanske ändå att röra på sig och träna, äta på ett sätt som får dig att må bra och se till att få återhämtning och sömn. Enligt en artikel i Veckans Affärer av Tomas ”Stressdoktorn” Danielsson så finns det en hel del man kan tänka på. Jag tycker man ska pröva olika sätt och saker och se vad som passar just en själv.

Sensommarfeeling – att få vadra på en öde sandstrand.

Massagens effekter.

Här listar jag några vanliga anledningar till varför jag tycker du ska gå regelbundet på massage:

 • Massage stimulerar immunförsvaret.
 • Blodcirkulationen ökar i musklerna och därför de blir mjuka och elastiska.
 • Lymfflödet stimuleras och ökar därför vid lymfmassage dränage.
 • Det finns en antiinflammatorisk effekt.
 • Stresshormoner minskar av massage och därför kommer du att få ett minskat stresspåslag.
 • Måbrahormonerna ökar, därmed får du ett ökat välmående.
 • Ärrbildning motverkas.
 • Spänningar i kroppen minskar, därför upplever du ofta att du blir smidigare och rörligare efter en massage.
 • Främjar återhämtningen efter träning och annan fysisk stress.
 • Minskar stresspåslag både mentalt och fysiskt. Därmed får du en snabbare återställning.
 • Ökar farten med att transportera ut slaggprodukter och vätska.
 • Du får bättre kroppskännedom efter och under en behandling.
 • Massage främjar en naturlig och djup andning.
 • Du sover bättre och du känner dig mer avslappnad och avspänd.

Massage nära dig?

Eftersom kliniken ligger centralt i Göteborg, mellan Avenyn och Heden så är det lätt att hitta hit.

Massage nära Avenyn och Heden – Kristinelundskliniken.

Det går lätt att ta sig hit till kliniken därför att det ligger så centralt. Det fungerar bra med både spårvagn, cykel eller bil. Eller du kan kanske till och med kan gå hit om du bor eller jobbar centralt i stan.

Vet du inte vilken massage du ska välja så föreslår jag att du läser vidare på min meny av massager. Sedan är det bara att boka direkt! Det gör att du lätt kan välja vad du behöver. Tycker du ändå det är svårt att veta vad du skall börja så hjälper jag gärna till. Då är det enklast att skicka ett mail på info@bodytherapy.se. Du kan naturligtvis boka en Svensk klassisk massage och pröva dig fram.

Välkommen!

Annika

Kroppen – Hur tar du hand om din kropp?

Arbete vid dator

Brukar du tänka på hur du sitter och använder din kropp när du jobbar vid din dator?

Kroppen – en livslång relation att vårda.

Hur ofta tänker du på din kropp när du jobbar, slappar hemma i soffan eller är och handlar?

När vi tränar, tänker nog dom flesta på hur man rör sig och använder sin kropp. Men resten av tiden, då är vi kanske inte riktigt lika medvetna om vad vi utsätter våra kroppar för. Det är i alla fall inte jag. Så därför tyckte jag det var dags att fundera på vad jag kunde göra för att öka medvetenheten och minska skadliga rörelsemönster och positioner.

Som massör och som en ganska aktiv människa så vill jag ha en så stark och välfungerande kropp som möjligt. Men vad innebär det? Jag rör mig mycket under en normal arbetsdag, men också i mitt privatliv. Men precis som alla andra så sitter jag en del också.

Oavsett vad vi gör, så tror jag det är jätteviktigt att sträva efter att använda sin kropp på ett bra och naturligt sätt. Att minska skadliga, invanda rörelsemönster som blivit dåliga vanor. Positioner och rörelser som belastar vår kropp på mindre bra sätt.

Kroppen-Vikter

Tillhör du dom som tränar?

Träning för styrka, smidighet och balans.

Tillhör du den lilla gruppen i Sverige som tränar regelbundet? Då har du förhoppningsvis tränat så du är stark, smidig och dessutom har en god balans och en bra koordinationsförmåga.

Under åren har jag varierat min träning på olika sätt. Styrketräningen är det som är konstant och genomgående. För mig är det meditation och det gör att min kropp mår bra och är stark och tålig. Ibland kanske lite för tålig. Det gör att jag använder min kropp på ett rätt dumt sätt ibland. Och det kan jag göra, för jag har muskelstyrkan för det. Men det innebär inte att det är hälsosamt eller bra på något sätt. Gör jag det tillräckligt ofta skapar det ändå obalanser och kan skapa smärta. Det kan vara i situationer vid datorn, vid massagebänken eller halvliggande i halvvriden ställning i soffan tittande på en film.

Känner du igen dig?

taking a break

Tränar gör jag inte gärna…

Det är många av mina kunder som faktiskt inte alls är intresserade av att träna. En del har ont i kroppen och känner att de inte orkar eller vill träna. Andra tycker träning är väldigt tråkigt. Dom flesta rör sig ändå och är aktiva utifrån sin förmåga. Det tycker jag är fantastiskt bra. För att gå och röra på sig har visat sig ha en otroligt bra terapeutisk effekt, både mentalt och för vår kropp. Vi håller oss friskare helt enkelt. Men det innebär inte att vi rör oss på ett naturligt och funktionellt sätt.

Alexanderteknik  som ergonomi i vardagen.

Ett intressant och spännande sätt att förändra automatiska kroppsliga beteenden är Alexanderteknik. För mig är det fascinerande varje gång en ny insikt om hur jag använder, eller inte använder min kropp. dundrar in i mitt medvetande. Barbro Olsson är den Alexanderlärare jag använder mig av. Hon är helt enorm på att guida mig fram genom mina styrkor och svagheter med både bestämd och mjuk hand.

En viktig sak jag lärde mig under min senaste lektion som jag skulle vilja dela med mig av är att man inte skall träna på dom övningarna specifikt man gör tillsammans med sin lärare. Man skall ta med sig tänket in i vardagen. Träna i verkligheten. Så rätt som det är så kommer jag på det, så där mitt i något jag gör. Jag stannar upp i bråkdelen av en sekund. Stämmer av mig själv och gör det där vi tränat på just här och nu, i den aktivitet jag befinner mig i just då.

Vid en lite längre dag vid bänken är det lätt att börja slarva med ergonomin när det bara är någon massage kvar. Det kan också vara lätt att sjunka ihop på stolen när jag sätter mig. Att hänga över mobilen och fullkomligt strunta i kroppens väl och ve. Men det går att utan ansträngning hålla kroppen, på ett för kroppen behagligt och korrekt sätt, och ändå få vila.

Så enkelt det blev.

Ibland blir det så enkelt. Bara genom att medvetet tänka på några olika saker, som min andning, var jag har mina fötter och mitt huvud i relation till resten av kroppen, så blir det inte tungt eller belastande att stå dom där sista timmarna vid bänken. Jag hoppas få med det alltmer i både jobb och  vardagsliv. Jag anar att jag behöver träna.

För mig är det här ett skonsamt och härligt sätt att få in ergonomin i hela mitt liv. För det är ju inte bara på jobbet som vi använder våra kroppar. Det gör vi ju hela tiden. Fundera lite på hur du hanterar din kropp på ditt jobb och på din fritid. Tror du att du behöver bli lite bättre på ergonomi i vardagen?

Är du nyfiken på vad Alexanderteknik är?

Då tycker jag du ska testa Alexanderteknik minst några gånger. Du hittar Barbro på Viloplatsen. Vill du däremot lägga dig på bänken för att få en massage? Då är du välkommen! Det är en utmärkt kombination när du bestämt dig för att försöka göra något åt en kropp som bråkar och är missnöjd😉

Nybliven mamma – Prova Mammamassage!

Massage för nybliven mamma

Massage för nyblivna mammor.

Nybliven mamma – Mammamassage – Behandlingen är för dig som gått igenom en förlossning.

Är du nybliven mamma och har ömma, tighta och trötta muskler? Massage för nyblivna mammor är en behandling med fokus på återhämtning och uppmjukning av spända och stela muskler.

Som nybliven mamma kan du ha ont och vara trött i rygg och skulderparti? kanske av att lyfta och bära ditt barn? Har du vätska i benen efter förlossningen? Eller kanske har du huvudvärk och spänningar i nacke och käke? Varför inte pröva en Mammamassage i så fall?  För precis som att massage kan vara väldigt bra under en graviditet och som en förberedelse inför förlossningen, så kan en massage även hjälpa kroppen att återhämta sig och stilla sig efter en förlossning. Dessutom får du de positiva mentala effekterna på köpet.

Mammamassage

Nybliven mamma – Mammamassage?

Mammamassage

Massagen för nyblivna mammor kan vara en djupgående eller lättare Medicinsk massage. Behandlingen fokuserar framförallt på rygg och länd, men också skuldror, nacke och armar. Det är oftast här som det sitter spänningar. Spänningar och smärtor som kan ha kommit i samband med att du var gravid, eller i samband med förlossningen.  Tiden efter förlossningen är ofta en härlig tid. Samtidigt skall din kropp vänja sig vid nya vanor och rutiner som påverkar både sömn och livsstil.   Tanken med Mammamassagen är att lösa upp spänningar och lindra stelhet och smärta.

Har du blivit förlöst med kejsarsnitt?

Har du blivit förlöst med kejsarsnitt skall du följa din läkares rekommendationer och vänta minst i 5 veckor innan du lägger dig på magen på en massagebrits. Är du osäker vad som gäller dig, så kontakta alltid din läkare först innan du bokar in en massage.

Lymfdränage-Mammamassage

Lymfdränage som en del i Mamma massagen.

 

Hur kommer det gå till?

Du börjar med att lägga dig på bänken där du får en mjuk och rogivande lymfmassage av överkroppens framsida för att minska på eventuella vätskeansamlingar. Därefter får du bindvävsmassage med eller utan koppor på benen.

Sedan är det dags att för en djupgående massage eller en mjukare Medicinsk massage av säte, länd, höfter, rygg , nacke, skuldror och armar.

Slutligen får du 15 min fotmassage med en skön ekologisk olja eller fotkräm, som ökar cirkulationen i trötta och torra fötter.

Fotmassage för svullna och trötta fötter.

Fotmassage för svullna och trötta fötter.

Gravidmassage och massage för mammor.

Gravidmassage eller massage för nyblivna mammor – dags att boka vårens sköna, avkopplande massage!

Gravidmassage och massage för nyblivna mammor – Under senvåren kommer du kunna boka in en Mammamassage hos mig också. Som alltid kommer den nya behandlingen erbjudas till ett reducerat pris den första tiden.

Massage när du är gravid.

Under en längre tid har jag jobbat med Medicinsk massageterapi och massage. Det gör att jag är van och expert på just massage. Det tror jag är bra även när det gäller Gravidmassage. Du kan känna dig trygg när du kommer till mig. Du kommer få en proffesionell behandling på en bekväm gravidkudde. Det innebär att du kan ligga på mage och få massage på baksidan av kroppen vilket dom flesta tycker är riktigt skönt.

När du kommer till mig på Gravidmassage ligger fokus på att minska spänningar och ömhet i länd, säte, rygg, skuldror och nacke. Är du tung i benen och trött i fötterna är det också en självklar del av massagen.

En av dom viktigaste anledningarna till att du skall välja Gravidmassage är att det frisätter måbrahormon. När du får en djupgående behandling stimuleras kroppen cirkulation och då aktiveras bl a måbrahormonen. När du har en välfungerande cirkulation, så har du också en bra grund för en välfungerande kropp och ett stärkt immunförsvar. Du kommer att öka på ditt måbrakapital.

Gravid kvinna på massagebänk får massage

Nybliven mamma – Mammamassage

Är du nybliven mamma? Massage för nyblivna mammor kommer vara en behandling där vi inriktar oss på återhämtning och uppmjukning av spända och tighta muskler. Behandlingen är för dig som gått igenom en förlossning.

Har du ömma, tighta och trötta muskler? Har du ont i rygg och skulderparti av att lyfta och bära ditt barn? Har du vätska i benen efter förlossningen? Eller kanske har du huvudvärk och spänningar i nacke och käke? Då kan det vara en riktigt bra idé att boka in en massage för nyblivna mammor. För precis som att massage kan vara väldigt effektivt för kroppen under en graviditet och som en förberedelse inför förlossningen, så kan en massage även hjälpa kroppen att återhämta sig och stilla sig efter en förlossning.

Mammamassage är för alla kvinnor som fött barn.

Massagen för nyblivna mammor kommer vara en djupgående medicinsk massage. Jag kommer framförallt behandla din rygg och länd, men också skuldror, nacke och armar. Här sitter ofta spänningar och smärtor som kan ha kommit i samband med att du var gravid, eller i samband med förlossningen.  Tiden efter förlossningen är ofta en härlig tid. Samtidigt skall din kropp vänja sig vid nya vanor och rutiner som påverkar både sömn och stressnivåer.  Tanken med Mammamassagen är att lösa upp spänningar och lindra stelhet och smärta.

Hur kommer det gå till?

Mammamassagen finns inte att boka ännu utan kommer finnas som bokningsbar först under maj månad hos mig. Då kommer det också finnas mer information om både massagen och det praktiska runt om kring kommer att fungera. Så är du intresserad eller om du vet någon som kanske är det så håll lite utkik under maj.

 

Bodytherapygöteborg

Gravid och värk i axlar och rygg?

Gravidmassage när du har värk.

Gravid och värk i rygg och axlar.

Gravid och värk i rygg och axlar?

Massage för dig som är gravid och har värk fungerar alldeles utmärkt. Det ger dig både lindring om du har värk i rygg, axlar, nacke eller om du känner dig svullen. Det är också en stund för avkoppling, en stund för dig. Hos mig ligger du på en specialdesignad kudde för gravida. Det gör att du kan ligga på mage på bänken vilket många gravida som kommer till mig tycker är jätteskönt.

Det blir precis som under en vanlig massagebehandling. Du kan få en riktigt bra massage av baksidan också eftersom jag kommer åt på ett bra sätt och samtidigt som du ligger bekvämt.

Det är många gravida som får värk i rygg och axlar någon gång under graviditeten. Då kan det ju vara jätteskönt av få en massage som lindrar och får din kropp att slappna av.

Vad brukar hjälpa dig som är gravid och har värk?

Det är ju väldigt olika hur man mår under en graviditet. Dom flesta har behov av avspänning och avkoppling. Ju längre fram i graviditeten du kommer desto påtagligare blir det att din kropp förändras på olika sätt. Du ökar i vikt, du kan bli lite svullen och som sagt få olika besvär som påverkar din rörelseförmåga.

Träning när du är gravid.

För att upprepa ett återkommande mantra så är det ju bra att vara igång och röra på sig. Det gäller naturligtvis även dig som är gravid. Det är alltid bra att ha en god grundfysik och att röra på sig utifrån sina egna förutsättningar regelbundet.

Gravidmassage som komplement.

Massage under graviditeten har visat sig ha mycket positiva effekter . Gravidmassage är ett effektivt komplement till träning. Du kan gå på massage regelbundet för att öka på ditt välmående.

Vad säger forskningen om massage för gravida?

Forskning visar på minskad smärta i ben och rygg. Så är du gravid och värk här så hjälper oftast massage. Man har också sett att oro, stress, sömnlöshet och depression minskar vid massage under graviditeten.  Behandlingen hjälper också mot svullna händer, armar, ben och fötter.

Har du något av de här besvären så tycker jag du absolut skall testa och se om du kan få lite lindring av massage. Hos mig kan du boka en massage via min hemsida.

Massage på gravidkudden

Hos mig ligger du på en bekväm gravidkudde.

När skall man inte boka in en Gravidmassage.

Har du problem av något slag som är kopplade till graviditeten skall du alltid konsultera din läkare eller Barnmorska innan du bokar in dig på en massage. För övrigt är det samma som gäller vid massage generellt.

Annika

logga Body Therapy Göteborg

Det gör ont-men vart?

Vart gör det ont?

Det gör ont! Det är inte alltid så lätt att förklara vart smärtan sitter. Dom flesta kan beskriva att dom har ont i ett område – som en axel, nacken eller länden. En del kan beskriva en specifik punkt där smärtan sitter. Men skillnaden kan vara rätt stor mellan vart du som har ont känner smärta och vart orsaken/orsakerna till smärtan kommer ifrån. Ofta är det dessutom fler kroppsområden som är påverkade än just där man har ont.

Varför får jag inte bara massage där det gör ont?

Ett förenklat svar, är att det nästan alltid är flera muskler/områden inblandade när det gör ont. Utifrån min utkikspunkt som massör är inte en muskel en isolerad ö i vår kropp. En muskel hänger ihop med andra muskler, fascia, bindväv och leder. Det blir som ett nätverk som är ihopkopplat och som påverkar varandra. Får man en skada eller får ont av en någon anledning så skyddar vår kropp automatiskt dom områden där vi har vår störning. Det i sin tur leder snabbt till obalanser och kompensationer som påverkar resten av närområdet. Sedan så sprider det sig om det får fortgå och ibland kan stora delar av vår kropp påverkas och det uppstår obalanser globalt. Har obalanserna funnits ett tag tror man till och med att centrala nervsystemet ändrat uppfattning om vad som är normalt.

Det kommer alltså oftast inte hjälpa i längden att bara massera där du känner smärtan. Så därför tycker jag att det är bra för dig att jag  kikar på din kroppshållning,  masserar och känner hur din kropp känns på mer än ett ställe.

Djupgående massage med tester för att se vilka områden som är inblandade i ditt smärtområde.

Det gör ont! Varför masserar du inte bara där jag har ont? Ibland behöver jag testa din rörelseförmåga för att kunna hitta vilka områden som är inblandade i ditt smärtområde.

En muskel eller ett helt system?

Man brukar säga, att har man en obalans i kroppen så är ofta några muskelgrupper förkortade och spända. Andra är försvagade och slappa. Enligt min erfarenhet så är det de korta och spända musklerna jag behöver massera. De som är försvagade behöver ju tränas upp istället om vi vill få till en balans.

En teori som Tom Myers lyft fram är att det är fascilinjerna som håller oss uppe.  Han menar att muskler också påverkar vävnader genom hela kroppen genom just fascians struktur och sammankopplingar. Dom här sammankopplingarna brukar man kalla fascialinjer. Det är ytlig och djup bindväv som kan vara lös eller spänd. Dessutom är det ligament och hinnor. Det är som band eller stråk av bindväv som går bland muskler och organ. All vävnad ingår i det nätverk som fascian bildar. Fascialinjerna går tydligt att se och separera från övrig vävnad.

Så om jag noterar att delar av din kropp är blockerad och muskler är blockade i statiska lägen, då är den extracellulära matrixen tunnare och hinnor kan ha fastnat i varandra.  Extracellulära matrixen är en grundsubstans där celler och kroppens olika delar kan kommunicera och ge varandra näring.

Räcker det att bara ta massage?

Jag tror att det är bra att tänka stort här. Så svaret är nej generellt. Men det är bättre med en eller flera massager än ingenting alls.

Nu är det ju så att alla inte gillar att träna.  Man kan ju träna som ett intresse tänker jag. Man tycker det är riktigt kul och lägger mycket tid och energi på det. Men ibland behöver man stärka svaga delar i kroppen och öka sitt hälsokapital generellt. Även i en kropp som bär på smärta och stelhet. Då gäller det att bestämma sig och skapa rutiner för att lägga in lite riktade övningar i vardagen till att börja med. Det behöver inte ta mycket av din tid och jag tror dom flesta får in det rätt enkelt i sin vardag. Man vill ju inte ha ont och vara stel.

Jag tror att man skall börja i mycket små steg, som är grundade i en ärlig och tydlig motivation. Men jag tror också det är jätteviktigt att man får kunskap och information som är trovärdig för en som gör att man förstår vikten av att faktisk ändra på lite vanor och ovanor i sin vardag.

 

Smärta-obalanser-massage-

Hur påverkar det här din massage?

Jag hoppas det blivit tydligt att det behövs ett mer globalt tänk kring smärta och kroppen. Det finns flera olika teorier och tankar kring smärta och hur vår kropp fungerar när det gäller rörelseförmåga och styrka. Det är överbelastning och dålig rörlighet som gör att fascian och musklerna till slut blir allt stummare. Cellerna i det påverkade området får allt sämre näring och vätska och man hamnar i en ond cirkel, smärta och obalanser.

Med det här resonemanget så tycker jag det blir rätt tydligt att det inte är en punkt eller ett litet område på kroppen bara som jag som massör skall checka av och kanske behandla.

Fascail movement

Vill du så kan jag ge tips om vad och hur du kan göra själv också. Men först krävs det att jag själv har kunnat få en uppfattning om vad som behöver balanseras upp.Annika-body-therapy-goteborg

Logotyp body therapy

Lymfdränage -vad händer sen?

Lymfdränage -vad kan du förvänta dig efter en behandling.

Vad är viktigt att tänka på efter att du fått ett lymfdränage/massage?  Dränaget eller massagen skall hjälpa till att öka lymfflödet så det är den effekten vi vill ha efter en behandling. Hur och om man märker det är lite olika, enligt min erfarenhet. Men visst finns det några saker som är mer vanligt förekommande efter en behandling. Har du varit hos mig har du just gjort något bra för lymsystemet! Men Lymfdränage inte är en quick fix.

Lymfdränage

Lymfdränage – vad händer sedan?

Får alla samma effekt?

Naturligtvis inte, men alla har vi ett lymfsystem som i grunden fungerar på samma sätt. Men så får vi åkommor, störningar och förändringar som kanske gör så att lymfsystemet påverkas. Det blir alltså beroende på orsaken till varför du behöver  ett lymfdränage, som kan spela roll för vad som händer efter en eller flera behandlingar.

Vad händer på bänken?

Jag brukar alltid förklara vart jag börjar behandlingen och hur jag sedan arbetar mig vidare på kroppen eller delar av kroppen. Det brukar bli väldigt tydligt att vi vill ha ett ökat flöde av lymfan och att behandlingen sker i vissa riktiningar. Det är en långsam behandling som inte skall stressas igenom.  Har man har ett specefikt område som är svullet så arbetar jag övergripande, men med fokus på det lokala området. Jag arbetar med mjuka, strykande, hudnära fösningar för att stimulera lymfan att flöda bättre.

Varför är lymfdränage så bra?

Lymfsystemet är kroppens “avloppssystem”. Det skall flöda i systemet och slaggprodukter skall oskadliggöras och transporteras bort. Lymfdränage hjälper ett trögt lymfflöde.

Lymfsystemet brukar delas upp i ett ytligare och ett djupare system. Dom är ihopkopplade via lymfkärl. Lymfa från hela kroppen dräneras in i subclaiviska venen vid terminus. Det är i det här området jag brukar börja alla lymfdränagebehandlingar. För att sedan fortsätta ner på kroppen generellt eller via speciefika områden.

Lymfans transporterar bort döda celler, virus och bakterier. Det är alltså jätteviktigt för vårt immunförsvar. Lymfsystemet tar hand om te x bakterier och virus. Lymfsystemet skall vara en återvändsgränd .

Lymfdränage stimulerar alltså lymfsystemet att flöda lite mer och göra sitt jobb bättre, kan man kanske säga.

Läs vidare om lymfan…

Fysisk aktivitet är bra för både vår fysiska och mentala hälsa – och vår lymfhälsa!

Vad kan jag då förvänta mig efter en behandling?

Lymfmassage av fot

Lymfmassage av fötter och ben.

Enligt min erfarenhet så får en del får fysiska förnimmelser under behandlingen, andra känner ingenting just då. Har man en svullnad/ett ödem som är kopplat till lymfsystemet så brukar man märka en minskad svullnad. Man är ofta inte heller lika öm, tight och spänd efter en behandling. “Kroppsstrumpan” är inte lika trång, utan man blir rörligare och mjukare. Det är inte heller ovanligt att magen sätts igång och att man behöver kissa lite mera efteråt.

En del blir väldigt trötta och andra pigga. Dom flesta som kommer till mig upplever en väldig avkoppling under och efter behandlingen. Jag tycker att det är en mycket bra behandling när man har hög stress i sitt liv. Mentalt eller fysiskt. Fysiskt kan vara ett jobb som belastar kroppen statiskt men det kan också vara behövligt om man tränar hårt eller om du har genomgått någon form av plastikoperation.