Det är viktigt vi är överens om vad du vill ha ut av massagen.

Vill du bara ha en massage? Lägga dig på bänken, få en massage och bli ”fixad”? För visst är det gott att bara gå rätt in, ta av sig och lägga sig på bänken så sätter massören igång och knådar och töjer och du kan bara ligga där och ha det lite ontgott. Och det funkar för många och de får den hjälp de behöver och vill ha.

Men ibland behövs lite mer än det för att komma till rätta med ett problem.

Har du ont? Oavsett om du haft det ett bra tag eller om det kommit rätt nyligen så kan det vara bra att stoppa upp lite och göra lite grundarbete först.

Hur går det till hos mig?

När du kommer till mig som massör, för att du har ont,  så vill jag gärna börja med att göra en smärtanalys tillsammans med dig. Det är för att jag som skall behandla dig skall ha en chans att börja förstå orsaken till varför du har ont. Få reda på vilka områdens som är involverade och som påverkar dig på olika sätt. Förhoppningsvis hjälper det dig också att få en lite tydligare bild. Om du är hos mig så gör jag en avvägning sen och tar ställning till om det är något som jag som massör kan hjälp dig med. Tror jag inte jag kan det så tipsar jag dig gärna var du kan vända dig istället. Och vill du bara ha en massage? Då är du självklart också välkommen.

Så vad är då en smärtanalys?

  • Du får berätta och ge information om din smärthistoria. Frågor som brukar komma då är om smärtan är akut eller långvarig. Känns smärta på ett begränsat område eller är den lite diffust generell i hela kroppen? Vart har du ont? hur vill du beskriva smärtan? Kommer den och går eller har du ont hela tiden? Hur intensiv är den och känns det på samma sätt hela dygnet? Finns det något som gör att det blir bättre eller sämre? Du får också berätta om du fått någon hjälp innan och vilka effekter du fick då? Har du haft andra sjukdomar och besvär? Tror du att smärtan gör så att du får andra besvär som sömnsvårigheter, sämre koncentration, oro, ångest eller mental ohälsa på något annat sätt? Har du något knep du använder idag för att hantera smärtan? Och hur klarar du av vardagen idag?
  • Det kan också vara bra att göra en rörelseanalys där vi ser över din hållning och din rörlighet. Därefter brukar jag palpera vilket innebär att jag känner/undersöker med händerna.

 

Vill du bara ha en massage?

Har du haft ont länge eller är smärtan akut?

Massage kan vara perfekt!

Vad vi vet idag så verkar det som om vi både kan minska och öka aktiviteten i vårt smärtsystem. Det kan vi göra genom sensorisk stimulering, medicinering men också genom våra tankar och känslor. Det finns alltså ganska mycket att göra för att försöka förändra en smärtsam tillvara till en mindre smärtsam sådan. Mycket handlar ofta om egen aktivitet i form av rörelse eller vila,  men också på hur vi tänker och hur vi beter oss med våra kroppar.  Massage kan vara en perfekt del av det här paketet. Men jag tror det är viktigt att försöka börja i rätta ändan.

Vill du bara ha en massage eller?

Om du vill ha den lite mer grundliga genomgången är det en Medicinsk massagebehandling du skall boka hos mig. Skulle du boka en Svensk klassisk  t ex och det visar sig att du behöver lite mer så är det inga problem. Det viktigaste är att du vet vad du vill ha ut av din behandling hos mig och att vi är överens om det är dit vi skall försöka nå. Och vill du bara ha en massage så är det fantastisk gott och välgörande också!