Vilken massage skulle passa dig?

Massage

För fysisk och mental balans

Är din kropp i obalans, har du ömma och stela muskler eller vill du ha en stunds himmelsk avkoppling? Här hittar du olika behandlingar du kan välja emellan. Populära behandlingar är Lymfmassage eller Lymfdränage, Gravidmassage och Mammamassage och Medicinsk massageterapi. Under behandlingarna använder jag oljor och kroppsprodukter från Maria Åkerberg.

Du hittar mer uppdaterad information under Nyheter på menyn.  

 

Lymfmassage – Lymfdränage

Lymfmassage eller Lymfdränage är en behandling som passar dom flesta. Behandlingen brukar rekommenderas till dig om du känner dig svullen och tight. Eller om du får domningar, har svårt att påverka din vikt genom kost och träning. Eftersom det är en lugn och behaglig behandling som samtidigt påverkar både lymfcirkulationen och bindväven så passar den också dig som upplever stress eller kronisk trötthet eller utmattningssyndrom. 

Känner du att du är i obalans både mentalt och i kroppen kan detta vara en bra start. Du landar mjukt och ger ofta en härlig effekt.

Men det är högst individuellt, vilket innebär att vi får pröva oss fram och se om detta är en en behandling som kan ge lindring för just dig.

Lymfödem och Lipödem

Lymfdränage eller lymfmassage är också den behandling som brukar rekommenderas dig som har Lymfödem eller Lipödem med Lymfödem så klart. Samma sak gäller dig som gjort en fettsugning eller ett estetiskt operativt ingrepp.

Vad händer under en Lymfmassage?

Under Lymfmassagen stimuleras överskottsvätska och slaggprodukter att transporteras ut genom kroppen på ett effektivt sätt. Det är en manuell lymfdränering där strykningar, tryck och fösningar utförs i lymfflödets riktning.

Lymfsystemet är en viktig del av kroppens naturliga immunförsvar.

Det är ett cirkulations -och reningssystem som finns naturligt i vår kropp. Lymfsystemet ska ta hand om slaggprodukter och transportera bort skadade och gamla celler, virus och bakterier.
Att ha ett välfungerande lymfsystem förbättrar ditt immunförsvar och det kan minska svullnad och stelhet. Hälsovinsterna är stora och ibland behöver lymfsystemet lite hjälp. 

 

Har du ett trögt lymfsystem?

Har du ofta svullna fingrar, fötter och ben så kan det var att det lymfsystem inte fungerar så bra som det borde. Lymfsystemet kan vara trögt och då har det svårt att transportera bort överskottsvätska som då istället samlas i bindväven. 

Det finns många tecken på att du kan ha ett trögt lymfsystem. Men det kan också bero på något helt annat. Så är du osäker på orsaken till dina besvär, tycker jag du skall kontakta en läkare först innan du bokar en lymfmassage/dränage.

Några vanliga tecken är:

 • Svullen fot/fötter, underben.
 • Kramp och pirr i benen.
 • Obalanser och påslag av olika slag som gör att din kropp är spänd och tight.
 • Svullnad i armar, fingrar och ben.
 • Kall och frusen. Speciellt om händer och fötter.
 • Svullnar upp efter träningen i framförallt ben och rygg.
 • Svårt att gå ned i vikt.

Vilka är då dom vanligaste områdena där vi märker att vi har ett trögt lymfsystem?  Man brukar nämna vristerna, runt knäleden, låren, överarmarna, magen och nacken. Men även i områden omkring ärr och gamla skador. Där kan det också blir svårare för lymfan att flöda.

Har du Lipödem? Manuellt lymfdränage har som syfte att flytta lymfvätska. Men många terapeuter har sett att den här mjuka massagen eller dränaget lugnar det sympatiska nervsystemet och kan minska nervsmärta och känslighet. Så vad kan då en behandling göra för skillnad för dig med Lipödem?  En lymfmassage kan innebära minskad smärta, förbättrad sömn, ökad kunskap om vad du kan göra själv och så då att lymfflödet ökar. Jag brukar också berätta hur du kan ta hand om din hud och vad fysisk aktivitet kan göra för skillnad för dig. Det är viktigt att hitta rätt form för olika aktiviteter så att den fysiska aktiviteten blir en behaglig upplevelse. Dom här behandlingarna och aktiviteterna kan inte ta bort Lipödemet permanent eller ta bort fettet från Lipödemet. Det jag kan göra är att bidra med redskap som kan hjälpa till att kontrollera en del symtom som orsakats av Lipödemet.

Kortaste behandlingstiden som du kan boka hos mig är på 60 minuter.

Svensk klassisk massage

Du kan välja delkroppsmassage eller helkroppsbehandling. Helkroppsbehandling kan du välja om du bokar en 60 minuters. Delkroppsmassage genomförs på antingen baksida kropp -ben, säte, rygg, skulderparti och nacke. Eller på överkropp – rygg, skulderparti, armar, övre delen av bröstkorgen och nacke. I helkroppsmassagen behandlas bak och framsida ben, säte, rygg, skulderparti, nacke, övre delen av bröstkorgen,armar och nacke.

Klassisk massage passar dig som har stela och trötta muskler eftersom behandlingen hjälper till att mjuka upp musklerna och påskynda återhämtningen.

Den klassiska svenska massagen är allmänt smärtlindrande och har en stress- och generell ångestdämpande verkan. Har du haft besvär en längre tid rekommenderar jag dig att boka en Medicinsk massageterapi istället.

massage centrala göteborg

Medicinsk massageterapi

Medicinsk massageterapi är individuellt anpassade terapeutiska behandlingar där jag använder olika metoder och massagetekniker för att hjälpa dig på bästa sätt. Tränar du mycket så blir det mer en förebyggande och återhämtande behandling. Kommer du för att du har besvär av något slag, är det mer en utforskande och lindrande behandling du behöver.

Medicinsk massageterapi rekommenderas vid besvär och värk som te x musarm, frozen shoulder, tennisarmbåge, ryggskott, nackspärr och huvudvärk. Det finns många olika behandlingstekniker som jag som massageterapeut kan använda för att behandla både akuta och mer ihållande besvär. Med olika handgrepp bearbetas kroppens vävnader som hud, bindväv och muskler mekaniskt. Har du smärtproblematik och därmed svårigheter att att röra dig avspänt på ett korrekt och naturligt sätt kan Medicinsk massageterapi passa dig, enligt min erfarenhet.

Som en djupgående massageterapi passar behandlingen dig som tränar mycket.  Massagen kan vara bra både i förebyggande syfte för att undvika överbelastningar men också för att få snabbare återhämtning.  Det är bra för ömma och tighta muskler och senor och kan hjälpa vid specifika skador. Behandlingens fokus ligger då på de kroppsområden och funktioner som behöver behandlas för att du skall få en bättre träningsupplevelse. 

I den Medicinska massageterapin ingår anamnes, genomgång av eventuell sjukdomshistoria och planering av upplägg. Massageterapin anpassas helt efter de behov du har.  Som en del i behandlingen kan du också få förslag och tips på vad du själv kan göra för att förebygga eller rehabilitera problem som du har eller har haft.

Vill du kan du dessutom få mer praktiska förslag hur du kan förstärka din kroppsbalans genom både ökad styrka och rörlighet. Det kan också gälla olika delar inom livsstilsområdet: fysisk aktivitet, träning, avslappning, återhämtning, stressreducering, kostvanor och inte minst motivation. Behöver du mer hjälp än vad jag kan erbjuda dig ger jag  gärna tips och rekommendationer om vart du kan vända dig.

Massagebehandlingarna frisätter kroppens eget endorfin som har en smärtlindrande effekt. Du får en ökad produktion av hormonet oxytocin som gör att man slappnar av och mår gott. Dessutom ökar syreupptagningsförmåga i muskulaturen och du får en förbättrad kroppstemperatur, vätskebalans, blodcirkulation och koncentrationsförmåga.

Gravidmassage

gravid mage

En individuellt anpassad behandling för dig som är gravid. Du kan välja om du vill ha en avkopplande och skön massage eller en mer behandlande massage som förebygger och lindrar olika besvär. Du kan välja hel-eller delkroppsmassage och när du bokar in dig på en 60 min gravidmassage.

Under massagen används en specialdesignad gravidmassagekudde för att du skall kunna ligga bekvämt och koppla av även på mage. Föredrar du att ligga på sidan eller delvis på rygg så går det också bra. Massagebehandlingen anpassas efter vart du befinner dig i graviditeten.

Massage under graviditeten har visat sig ha mycket positiva effekter . Forskning visar på minskad smärta i ben och rygg. Samt minskad oro, stress, sömnlöshet och depression. Massagen hjälper också mot svullna händer, armar, ben och fötter. Jag använder en neutral olja eller annan lämplig olja från Maria Åkerberg som passar för just dig som är gravid.

Är du osäker på om massage är bra för dig så prata med din barnmorska innan du bestämmer dig för att gå på massage.

Massage göteborg

Avkopplande Massage 

Letar du efter en lyxig och avkopplande massage? Det här är just det. En riktigt lugn och harmonisk massage och med utvalda, naturliga kroppsprodukter.

Det här är alltså en massage för dig som vill ge din kropp något extra under en behandling. Du får både den vårdande och gynnsamma beröringen från massagen samtidigt som oljornas olika egenskaper berikar massagen.

Avkopplande Massage hos mig stimulerar lymf-och blodcirkulationen och motverkar lättare ödem, lättare åderbrock och vissa typer av kramp i vaderna.
Det är också en behandling som mjukar upp och kan lindra smärta vid fibromyalgi, reumatisk värk eller värk i musklerna. Dessutom förebygger och motverkar användandet av produkter och massagen i fin kombinantion celluliter och torr hud.

Det här en avkopplande stund som minskar stress och ger ökad cirkulation och återhämtning.

 

 

Koppningsmassage & Bindvävsmassage

Koppning & massage – En kombination av svensk klassisk massage, Koppning och Bindvävsmassage med fokus på ben, säte och rygg. 

Koppning och Bindvävsmassage är en djupgående behandling som anses rensa ut slaggprodukter, stärka immunförsvaret, öka cirkulationen i bindväven där fettceller och slaggprodukter finns. Kopporna  liksom Bindvävsmassagen mjukar upp bindväven. Det gör att man ofta känner sig smidigare och rörligare efteråt. Behandlingen brukar användas när man har muskelspänningar, inflammationer i senfästen eller om man vill öka på cirkulationen ordentligt i bindväven. Är bindväven stum upplevs kroppen ofta som stel och tung.

Jag använder mig av gummikoppor. Koppning innebär att man använder sig av det undertryck eller vakuumet som uppstår när koppan sätts mot kroppen. Jag tycker det är en snabb och effektiv behandling. Andra positiva effekter brukar vara:

 • Bindväven blir mer elastisk
 • Musklerna slappnar av
 • Svullnader minskar
 • Blodcirkulationen ökar
 • Huden blir spänstigare
 • Ärrbildning, celluliter och
 • hudbristningar minskar och slätas ut
 • Spänningshuvudvärk kan lindras
 • Huden blir mjuk och elastisk

Du skall inte ta koppning om du är gravid. Inte heller om du äter blodförtunnande medicin, har blödarsjuka, svåra hudbesvär eller cancer. Kopporna skall inte heller användas direkt på åderbråck eller om du nyligen vrickat dig.
Om du äter stark smärtstillande eller ångestdämpande medicin är detta inte inte rätt behandling för dig just nu.

Bindvävsmassage
Lymfbehandlingspaketet

Lymfpaketet 

Vill du få tydliga och bra resultat så rekommenderar jag dig att boka in dig på ett första besök för Lymfpaketet.  Det är ett behandlingspaket för dig som vill utforska din lymfhälsa med hjälp av Lymfmassage / Lymfdränage. 
Lymfpaketet passar för dig som tror att du kommer behöva gå fler gånger än en.

Du bokar in den första träffen med mig själv. Den är på 90 minuter, vilket är bra så att vi både hinner gå igenom din hälsohistorik och nuläge. Du kommer naturligtvis också få känna på hur en behandling går till. Det är också ett tillfälle för oss att ta reda på om det är ett Lymfpaket du behöver.

Förutom Lymfdränage eller Lymfmassage kommer vi att ha några Uppföljande Samtal separerade från behandlingarna. Detta för att det ofta är splittrande för dig som ligger på bänken att både vara i din kropp och ta in information, svara på frågor och analysera då och nuläge. 

Du binder dig inte till något mer vid din första bokning mer än just din första bokning, när du bokar Lymfpaketet. Du kan bara boka in din första träff själv. Sedan bokar vi in tider tillsammans med lagom mellanrum emellan och med lagom lång behandlingstid.  Du får dessutom uppföljande samtal / Hälsosamtal på kliniken eller online. 

Det som skiljer paketet från att boka ett enstaka tillfälle är du följer en behandlingsplan där du kommer få ett tydligt resultat. Du kommer också få tips och råd om hur du kan gå vidare själv i din vardag. Är det så att du inte svarar på behandlingen på ett önskvärt sätt kommer du få reda på det också. Då kan du gå vidare med den kunskapen till te x sjukvård eller annan hälsoaktör.

Ett behandlingstillfälle med Lymfmassage eller Lymfdränage eller några stycken behandlingar med ett längre uppehåll emellan passar dig som är ute efter en lite mer wellnessbehandling. Vilket är välgörande och fantastiskt skönt och är helt rätt för många av oss. Men det ger inte den effekt som behövs om du har besvär och eftersträvar en hållbar hälsa.

Vill du veta mer? Ta med dig dina tankar och funderingar till vår första träff.