Vilken massage skulle passa dig?

Massage

För stress och värk

Är du stressad, har ömma och stela muskler eller vill du ha en stunds himmelsk avkoppling? Här hittar du olika behandlingar du kan välja emellan. Populära behandlingar är Lymfmassage eller Lymfdränage, Koppning och Djupgående massage. Under sommarmånaderna har jag också ett tillfälligt erbjudande. Under behandlingarna använder oljor och kroppsprodukter från Maria Åkerberg.

Du hittar mer uppdaterad information under Nyheter på menyn.  

 

Lymfmassage – Lymfdränage

Lymfmassage är en mycket avslappnande behandling och utförs lugnt och metodiskt helt utan oljor vanligtvis. Har du genomgått en operation eller en fettsugning kan det ibland behövas lite olja under behandlingen.

Behandlingen passar alla men speciellt för dig som har svullnad, smärta, domningar, svårt att minska i vikt, upplever stress eller kronisk trötthet eller utmattningssyndrom. Det är högst individuellt, vilket innebär att vi får pröva oss fram och se om detta är en en behandling som kan ge lindring för just dig.

Under Lymfmassagen stimuleras överskottsvätska och slaggprodukter att transporteras ut genom kroppen på ett effektivt sätt. Det är en manuell lymfdränering där strykningar, tryck och fösningar utförs i lymfflödets riktning.

Lymfsystemet är en viktig del av kroppens naturliga immunförsvar. Det är ett cirkulations -och reningssystem som finns naturligt i vår kropp. Lymfsystemet ska ta hand om slaggprodukter och transportera bort skadade och gamla celler, virus och bakterier.
Att ha ett välfungerande lymfsystem förbättrar ditt immunförsvar och det kan minska svullnad och stelhet. Hälsovinsterna är stora och ibland behöver lymfsystemet lite hjälp.

Med hjälp av skelettmuskler och andningen pumpas lymfan runt. Systemet är som mest aktivt när vi sover, men vi behöver också vara aktiva och röra oss under dagen för att få en bra cirkulation.

Har du ett trögt lymfsystem?

Har du ofta svullna fingrar, fötter och ben så kan det var att det lymfsystem inte fungerar så bra som det borde. Lymfsystemet kan vara trögt och då har det svårt att transportera bort överskottsvätska och slaggprodukter som då istället samlas i bindväven. Vätskan kan bli till fibroser. Det är förtätningar i fettvävnaden som blir när bindväv, slaggprodukter och hud växer ihop. Fibroser kan göra ont vid massage eller bara när man rör vid området.

Det finns många tecken på att du kan ha ett trögt lymfsystem. Men det kan också bero på något helt annat. Så är du osäker på orsaken till dina besvär, tycker jag du skall kontakta en läkare först innan du bokar en lymfmassage/dränage.

Några vanliga tecken är:

 • Svullna fot/fötter.
 • Kramp och pirr i benen.
 • Stress av olika slag som gör att din kropp är anspänd.
 • Svullnad i armar, fingra och ben.
 • Celluliter.
 • Kall och frusen. Speciellt om händer och fötter.
 • Svullnar upp efter träningen i framförallt ben och rygg.
 • Svårt att gå ned i vikt.

Vilka är då dom vanligaste områdena där vi märker att vi har ett trögt lymfsystem?  Man brukar nämna vristerna, runt knäleden, låren, överarmarna, magen och nacken. Men även i områden där det finns fibroser, som vid ärr och gamla skador. Där kan det också blir svårare för lymfan att flöda.

Har du Lipödem? Manuellt lymfdränage har som syfte att flytta lymfvätska. Men många terapeuter har sett att den här mjuka massagen lugnar det sympatiska nervsystemet och kan minska nervsmärta och känslighet. Så vad kan då en behandling göra för skillnad för dig med Lipödem?  En lymfmassage kan innebära minskad smärta, förbättrad sömn, ökad kunskap om vad du kan göra själv och så då att lymfflödet ökar. Jag brukar också berätta hur du kan ta hand om din hud och vad fysisk aktivitet kan göra för skillnad för dig. Det är viktigt att hitta rätt form för olika aktiviteter så att den fysiska aktiviteten blir en behaglig upplevelse. Dom här behandlingarna och aktiviteterna kan inte ta bort Lipödemet permanent eller ta bort fettet från Lipödemet, enligt min erfarenhet. Det jag kan göra är att bidra med redskap som kan hjälpa till att kontrollera en del symtom som orsakats av Lipödemet.

Kortaste behandlingstiden som du kan boka hos mig är på 60 minuter.

Svensk klassisk massage

Du kan välja delkroppsmassage eller helkroppsbehandling. Helkroppsbehandling kan du välja om du bokar en 60 minuters eller 90 minuters massage. Delkroppsmassage genomförs på antingen baksida kropp -ben, säte, rygg, skulderparti och nacke. Eller på överkropp – rygg, skulderparti, armar, övre delen av bröstkorgen och nacke. I helkroppsmassagen behandlas bak och framsida ben, säte, rygg, skulderparti, nacke, övre delen av bröstkorgen,armar och nacke.

Klassisk massage passar dig som har stela och trötta muskler eftersom behandlingen hjälper till att mjuka upp musklerna och påskynda återhämtningen.

Den klassiska svenska massagen är allmänt smärtlindrande och har en stress- och generell ångestdämpande verkan. Har du haft besvär en längre tid rekommenderar jag dig att boka en Medicinsk massageterapi istället.

Djupgående massage och Medicinsk massageterapi

Djupgående massageterapi eller Medicinsk massageterapi är individuellt anpassade terapeutiska behandlingar där jag använder olika metoder och massagetekniker för att hjälpa dig på bästa sätt. Tränar du mycket så blir det mer en förebyggande och återhämtande behandling. Kommer du för att du har besvär av något slag, är det mer en utforskande och lindrande behandling du behöver.

Medicinsk massageterapi rekommenderas vid besvär och värk som te x musarm, frozen shoulder, tennisarmbåge, ryggskott, nackspärr och huvudvärk. Det finns många olika behandlingstekniker som jag som massageterapeut kan använda för att behandla både akuta och mer ihållande besvär. Med olika handgrepp bearbetas kroppens vävnader som hud, bindväv och muskler mekaniskt. Har du smärtproblematik och därmed svårigheter att att röra dig avspänt på ett korrekt och naturligt sätt kan Medicinsk massageterapi passa dig, enligt min erfarenhet.

Som en djupgående massageterapi passar behandlingen dig som tränar mycket.  Massagen kan vara bra både i förebyggande syfte för att undvika överbelastningar men också för att få snabbare återhämtning.  Det är bra för ömma och tighta muskler och senor och kan hjälpa vid specifika skador. Behandlingens fokus ligger då på de kroppsområden och funktioner som behöver behandlas för att du skall få en bättre träningsupplevelse. 

I den Djupgående och Medicinska massageterapin ingår anamnes, genomgång av eventuell sjukdomshistoria och planering av upplägg. Massageterapin anpassas helt efter de behov du har.  Som en del i behandlingen kan du också få förslag och tips på vad du själv kan göra för att förebygga eller rehabilitera problem som du har eller har haft.

I Borås kan du dessutom få mer praktiska förslag hur du kan förstärka din kroppsbalans genom både ökad styrka och rörlighet. Det kan också gälla olika delar inom livsstilsområdet: fysisk aktivitet, träning, avslappning, återhämtning, stressreducering, kostvanor och inte minst motivation. Behöver du mer hjälp än vad jag kan erbjuda dig ger jag  gärna tips och rekommendationer om vart du kan vända dig.

Massagebehandlingarna frisätter kroppens eget endorfin som har en smärtlindrande effekt. Du får en ökad produktion av hormonet oxytocin som gör att man slappnar av och mår gott. Dessutom ökar syreupptagningsförmåga i muskulaturen och du får en förbättrad kroppstemperatur, vätskebalans, blodcirkulation och koncentrationsförmåga.

Gravidmassage

En individuellt anpassad behandling för dig som är gravid. Du kan välja om du vill ha en avkopplande och skön massage eller en mer behandlande massage som förebygger och lindrar olika besvär. Du kan välja hel-eller delkroppsmassage och när du bokar in dig på en 60 min gravidmassage.

Under massagen används en specialdesignad gravidmassagekudde för att du skall kunna ligga bekvämt och koppla av även på mage. Föredrar du att ligga på sidan eller delvis på rygg så går det också bra. Massagebehandlingen anpassas efter vart du befinner dig i graviditeten.

Massage under graviditeten har visat sig ha mycket positiva effekter . Forskning visar på minskad smärta i ben och rygg. Samt minskad oro, stress, sömnlöshet och depression. Massagen hjälper också mot svullna händer, armar, ben och fötter. Jag använder en neutral olja eller annan lämplig olja från Maria Åkerberg som passar för just dig som är gravid.

Är du osäker på om massage är bra för dig så prata med din barnmorska innan du bestämmer dig för att gå på massage.

Mammamassage

Är du en nybliven mamma? Då är det här en behandling som kan passa dig. Tiden efter förlossningen är ofta en härlig tid. Samtidigt skall din kropp vänja sig vid nya vanor och rutiner som påverkar både sömn och livsstil.  Mammamassagen löser upp spänningar och kan lindra stelhet och smärta. Har du ont och är trött i rygg och skulderparti av att bära ditt barn? Eller är du svullen och tung i benen efter förlossningen? En del brukar också kunna få huvudvärk och spänningar i nacke och käke i samband med förlossning  eller som nybliven förälder. Känner du igen något av detta så varför inte pröva en Mammamassage?

För precis som att massage kan vara väldigt bra under en graviditet och som en förberedelse inför förlossningen, så kan en massage även hjälpa kroppen att återhämta sig och stilla sig efter en förlossning. Dessutom får du de positiva mentala effekterna på köpet. Massagen för nyblivna mammor anpassas efter vad du behöver här och nu. Behandlingen fokuserar på spänningar och smärtor som kan ha kommit i samband med att du var gravid, eller i samband med förlossningen. Men det kan också vara utifrån att du är nybliven förälder med allt vad det innebär. 

 

Hawaiiansk massage

Den Hawaiianska massagen är en böljande, vitaliserande och kraftfull helkroppsbehandling. Det är en djupgående behandling med många olika grepp och tekniker som skiljer sig en hel del från den klassiska massagen. Den kraftfulla, flödade rytmen är en viktig del i behandlingen.

I den Hawaiianska massagen används både korta och långa svepande, böljande rörelser över kroppen samt tryck, skakningar och hackningar. Massagen utförs med naturliga oljor och kroppsprodukter från Maria Åkerberg.

Positiva effekter av massagen är att blod- och lyfmcirkulationen ökar och immunförsvaret stärks. Massagebehandlingen frisätter kroppens eget endorfin som har en smärtlindrande effekt och du får en ökad produktion av hormonet oxytocin som gör att man slappnar av och mår gott.

Många som tar behandlingen upplever att det både är en avslappnande massage som hjälper till att minska stress men att de också känner sig energifyllda efteråt.

Koppningsmassage & Cellulitbehandling

Koppning & massage – En kombination av svensk klassisk massage och koppning eller Koppning – Cellulitbehandling med fokus på ben, säte och rygg. Två liknande behandlingar med lite olika inriktning.

Koppning är en djupgående behandling som anses rensa ut slaggprodukter, stärka immunförsvaret, öka cirkulationen i bindväven där fettceller och slaggprodukter finns. Kopporna mjukar upp bindväven. Det gör att man ofta känner sig smidigare och rörligare efteråt. Behandlingen brukar användas när man har muskelspänningar, inflammationer i senfästen eller om man vill öka på cirkulationen ordentligt i bindväven. Är bindväven stum upplevs kroppen ofta som stel och tung.

Jag använder mig av gummikoppor. Koppning innebär att man använder sig av det undertryck eller vakuumet som uppstår när koppan sätts mot kroppen. Jag tycker det är en snabb och effektiv behandling. Andra positiva effekter brukar vara:

 • Bindväven blir mer elastisk
 • Musklerna slappnar av
 • Svullnader minskar
 • Blodcirkulationen ökar
 • Huden blir spänstigare
 • Ärrbildning, celluliter och
 • hudbristningar minskar och slätas ut
 • Spänningshuvudvärk kan lindras
 • Huden blir mjuk och elastisk

Du skall inte ta koppning om du är gravid. Inte heller om du äter blodförtunnande medicin, har blödarsjuka, svåra hudbesvär eller cancer. Kopporna skall inte heller användas direkt på åderbråck eller om du nyligen vrickat dig.
Om du äter stark smärtstillande eller ångestdämpande medicin är detta inte inte rätt behandling för dig just nu.

Lymfbehandlingspaketet

Lymfbehandlingspaketet

En Lymfbehandlingspaketet är ett paket för dig som behöver en behandling och inte en är ute efter en enstaka massage. Ett behandlingstillfälle eller dränage/massage med ett längre uppehåll emellan passar dig som är ute efter en lite mer wellnessbehandling. Vilket är välgörande och fantastiskt skönt och är helt rätt för många av oss. Men det ger inte den effekt som behövs om du har besvär och vill främja en hållbar hälsa.

I Lymfbehandlingspaketet bokar vi in dig på lymfmassage/dränage och några rådgivande samtal.  Samtalen är separerade från behandlingarna på bänken och dom tar vi på nätet eller via mobil. 

Du börjar med att boka in dig på ett första besök själv via bokningskalendern.  Vi börjar med att gå igenom din hälsohistorik.  Jag brukar också berätta hur jag jobbar och tänker kring lymfbehandlingen. När det är klart börjar börjar vi med den första behandlingen. Det kan mer ses som en känna-på-behandling. Du får uppleva hur en behandling går till och hur den kan kännas.

Bestämmer du dig för att fortsätta med behandlingspaketet bokar vi in fler behandlingstillfällen och rådgivningssamtal. Upplägget kommer vara så att vi kan få ett så bra resultat som möjligt. Det innebär att det skall vara lagom med tid mellan behandlingarna men också rådgivningen.