Lymfan


Lymfan brukar omnämnas allt oftare i samband med att vi pratar eller skriver om obalanser som vi kan drabbas av.  Lymfmassage eller Lymfdränage är en behandling som många bokar hos mig. Men varför bokar man en lymfmassage och vad kan jag hjälpa dig med när du väl är på plats hos mig? En sak som dom allra flesta kan skriva under på är att det är en riktigt skön och avkopplande terapi.

Lymfan lymfmassage fot

Behandling med lymfan i fokus med eller utan olja.

De flesta som bokar en lymfmassage hos mig har ofta något av följande problem som kan kopplas till lymfan; ödem, dåligt immunförsvar, restless legs, celluliter, sömnsvårigheter, känsla av tyngd-och spänningskänsla i kroppsdelar, smärta och värk samt nedsatt rörlighet. En del vill bara testa och se vad det kan ge också.  Dessutom är det alltfler som kommer som är opererade på grund av sjukdom eller som har genomgått plastikkirurgi eller skönhetsoperationer.

Lymfdränage brukar rekommenderas och göras på personer med lymfödem, lipödem, ödem efter operationer och reumatiska åkommor.

Lymfsystemet och lymfan.

Lymfsystemet är vitt förgrenat och finns i hela vår kropp, både ytligt och djupt. Dess funktion är att hjälpa kroppen med immunförsvaret och det gör det genom att rensa ut slaggprodukter ut ur våra kroppar.

Lymfnoderna tar hand om virus, bakterier och skadade celler. Det är en återvändsgränd och det skall inte komma ut något kroppsfientligt i levande skick. Lymfnodernas funktion är att filtrera lymfan, öka lymfkoncentrationen, aktivera immunförsvaret, vätskeutbyte och förvaring av t e x virus och bakterier.

Hos mig får du en mjuk och lugn terapi för att öka lymfcirkulationen. Slaggprodukter och överskottsvätska får lite extra hjälp att transportera bort sig från vävnaden. När du behandlas ökar lymfkärlens pumptakt. Under behandlingen stimuleras nya lymfkärl att växa in i i skadad vävnad. Cirkulationen i huden brukar förbättras och elasticiteten öka.

Lymfmassage hos mig.

Vid ditt första besök hos mig så behöver vi lägga lite tid på att gå igenom din hälsohistorik. Det gör vi för att det är jätteviktigt för mig är det att försöka göra en så bra behandlingsplan som möjligt och därmed också kunna ge dig den behandlingen du behöver. Därför är det viktigt att få ta del av den informationen om dig och din hälsa som du sitter inne med.

Det innebär att första behandlingen ofta blir mer som ett litet smakprov. Bokar du en 90 minuters behandling brukar vi hinna lite mer. Jag tycker att 60 minuter är en bra start för att träffas och starta upp på. Jag brukar alltid vara tydlig med vad jag tror att jag kan hjälpa till med eller inte.

eterisk olja

Behandling av lymfan, hur går den till?

Jag utför lymfmassage eller dränage med mjuka rörelser på ytlig och djupare nivå. Jag använder strykningar, pumpteknik och fösningar under behandlingen. Rörelserna är ofta cirkulära eller rakriktade samtidigt som jag kör greppen jag brukar använda. Behandlingen följer naturligtvis lymfsystemets flöde för att det ska stimulera ökad pumptakt.

Ibland använder jag koppor och då kan det kännas lite mer. Eftersom du bokat en lymfmassage så förväntar du dig troligen en mjuk behandling. Därför är det extra viktigt att vi är överens om att koppor kan användas och i så fall på vilket sätt.

Det gäller även när man genomgått en operation av något slag. Då kan det vara bra att använda olja i samband med lymfdränaget. Jag föredrar generellt att behandla utan olja då det ger ett bra resultat och är skonsamt. Läs mera…

Efter en behandling använder jag gärna de eteriska oljor som Maria Åkerberg rekommenderar för att stimulera lymfflödet. Det passar speciellt personer med ödem av något slag som har extra torr hy. Då är det ett perfekt avslut på en lymfterapi att massera in lite olja med eteriska inslag.

lymfmassage hos Body Therapy Göteborg

Är din lymfa okej eller har du lite störningar i systemet?

Vanliga symptom som kan betyda att din lymfa behöver lite extra hjälp:

 • Ödem innebär att du fått en ökad vätskeansamling. Ett ben kan vara mer svullet än det andra.
 • Lipödem, kroppen fettceller ökar ofta kring säte, höfter och ben. Vid lipödem kan man ibland få ödem. Lymfmassage vara till nytta.
 • Celluliter
 • Stickningar, pirrningar och tyngdkänsla i kroppsdelar som ben
 • Sömnsvårigheter
 • Stress
 • Fibromyalgi
 • Fibroser, vilket innebär att bindväv, hud och slaggprodukter växer ihop så att det blir en kompakt känsla i fettvävnaden. Det gör ofta ont vid beröring på dessa områden.
 • Är du ofta småkrasslig och därför har du troligen dåligt immunförsvar.
 • Övervikt som är svår att bli av med. Du upplever att det är väldigt svårt att gå ned i vikt trots åtgärder.
 • Värk och svullnad efter att man rört på sig ordentligt.

Dags att boka en lymfmassage?

Känner du igen dig? eller vill du bara testa och se vad lymfmassage är och vad det kan ge? Då är det dags att boka en 60- eller 90 minuters lymfmassage. Oavsett är det en underbart skön terapi.

Välkommen!

Annika