Behandling mot lipödem med massage?

Hjälper det att få behandling mot lipödem – traditionella, icke operativa behandlingar? De traditionella behandlingarna kan lindra och förbättra den allmänna hälsostatusen, brukar man säga. En del personer som har lipödem utvecklar också lymfödem. Då brukar de mer traditionella behandlingarna användas och fungera bra.

lipödem livskvalitet

Hjälper traditionella behandlingar mot Lipödem?

 

 

 

 

 

 

Hur fungerar det att behandla mot lipödem?

Vad kan då traditonella, icke-kirurgiska behandlingar förändra? Många menar att det kan minska smärtan och inflammationen. Man brukar också kunna få en lite bättre sömn. Gör man egenbehandlingar så ökar cirkulationen i lymfsystemet, vilket gör att t ex fysisk aktivitet blir en mer behaglig upplevelse. Genom medveten och välanpassad hudvård brukar man också uppleva att kroppen eller snarare huden känns smidigare. Dom flesta upplever att dom mår bättre och att dom får en ökad livskvalitet. Så jag vill påstå att det är bra att pröva olika behandlingar mot lipödem.

 

Vad hjälper inte när du tar en behandling mot lipödem.

Traditionella behandlingar kan inte ta bort Lipödemet eller minska Lipödemfettet. Det finns kanske dom som lyckats men jag har inte själv sett det eller fått det bekräftat på något annat sätt.

Det kan du ändå göra.

Du kan lära dig och använda olika redskap eller tekniker för att kontrollera dom långvariga symptomen som orsakats av Lipödemet. En del är rätt allmänna råd, men dom har ändå hjälpt en hel del personer att få lindring. Så nu är det dags att pröva sig fram och se vad som kan hjälpa dig. Vad kan du göra för att få till en bra behandling mot lipödem?

 • Manuellt lymfdränage/massage – bra för att reducera smärta och minska svullnad
 • Koppning – kan fungera för många men alltid med minsta möjliga tryck
 • Meditation, djupandning eller Medveten närvaro
 • Bad
 • Fasciabehandling hos massör eller genom att använda redskap som te x Tiger Tail
 • Kompressionsplagg – för många är detta till mycket god hjälp
 • Massage
 • Skapa goda sömnvanor
 • Rörelse och fysisk aktivitet – hitta det du gillar att göra och gör det i lagom dos och intensitet
 • Torrborsta
 • Akupunktur
 • Främja positiva tankar om dig och din kropp
 • Ha kläder som är bekväma och inte sitter åt
 • Hudvård

Får du besvär av träning och fysisk aktivitet?

Brukar du få klåda efter att du tränat eller rört på dig? Då brukar det kunna hjälpa att torrborsta sig innan du tränar och att du sedan tar en dusch efteråt. Använd en tvål som inte torkar ut och irriterar din hud, utan en som lindrar klåda och gör den smidigare.

Har du Lipödem kan det innebära att du får andra fysiska besvär på grund av just Lipödemet. Besvär som gör det mer besvärligt att träna. Då gäller det att hitta rätt träningsform och intensitet. För det är verkligen jätteviktigt att fortsätta ha en aktiv livsstil. Det gäller att du hittar det som fungerar för dig.

Hudvård för dig med Lipödem.

Man brukar säga att bra hudvård som behandling mot lipödem är jätteviktigt. Särskilt i de områden med hud som är påverkad av Lipödemet. Huden och fascian är mindre elastisk och det brukar också ta längre tid för skadad hud att läka i dom här områdena. Huden blir lätt torr och därmed med skör, enligt min erfarenhet. Body Therapy Göteborg använder produkter från Maria Åkerberg, Själv beskriver dom sina produkter så här på sin hemsida:

Vi använder bara ingredienser som bygger upp huden och håret utan att störa den naturliga processen i varken kroppen eller naturen. Våra djupverkande produkter innehåller enbart naturliga mineraler och rena, ekologiska ingredienser från växtriket som ger huden fukt, vitaminer och fettsyror. Det är allt.”

Lymfmassage är också viktigt att ta regelbundet för dig med Lipödem, tycker jag. Det är värt att testa som en behandling.  Din arm eller ditt ben kanske inte blir mindre, men eftersom din vävnad förändras när du har Lipödem så främjar det din hud att få lymfmassage, enligt min erfarenhet.

Får du ett öppet sår som inte läker normalt rekommederar jag att du vänder dig till din läkare.

Behöver du hjälp för att veta hur du skall börja din behandling mot lipödem?

Hos mig kan du få både både mentala och praktiska tips på hur du kan ta hand om dig och din kropp. Är du vankelmodig och inte riktigt vet vad du vill eller orkar kan det vara bra att börja med lite Coaching. Under normala omständigheter hade jag föreslagit en kombination med Lymfmassage. Men med tanke på Coronapandemin, och om du är i en riskgrupp, är Coaching en jättebra start. Du kan boka ett första prova på samtal eller en lymfmassage direkt. Vill du läsa lite mer om behandlingarna kan du också titta vidare här på hemsidan.

Hos mig kan du också få testa och köpa hudprodukter från Maria Åkerberg som jag tycker är bra och kan rekommendera.

Jag hjälper dig gärna att hitta ditt sätt att hitta bra en bra behandling mot lipödem. En behandling som du utför själv och kanske med hjälp av andra. Men som jag skrev tidigare, traditionell behandling mot lipödem hjälper inte på så vis att det inte botar Lipödemet. Det du kan få ut av behandling mot lipödem är framförallt en förbättrad livskvalitet.