Lymfmassage och egenbehandling

Lymfmassage och egenbehandling

Lymfmassage och egenbehandling hänger det alltid ihop? Många som besöker mig tar upp frågan om egenbehandling redan vid sitt första besök. Varför utgår vi ifrån att det är just egenbehandling som är lösningen?  Dels kan det bero på att det är många som besöker mig som har en hälsoobalans. Det är rätt vanligt då att vi tycker att våra kroppar inte känns och fungerar som vanligt. Då försöker vi hitta något sätt som skall göra att det blir bättre så klart. Och här tror jag egenbehandlingen brukar komma in.

Det är heller inte så konstigt med tanke på att det är ett stort flöde på nätet som förespråkar egenbehandling för att stimulera lymfcirkulationen idag. Ibland finns det ett stort behov av egenbehandling och ibland faktiskt inte alls, enligt min erfarenhet. Vill du få koll på om du egenbehandling är nödvändigt för dig för att ha en bra hälsa? Då kan den här texten kanske hjälpa dig. Så klart är du välkommen att boka en behandling också om du vill ha ett möte med hands on.

Hållbar hälsa.

Vill du försöka få till en hållbar hälsa med en bra kroppsbalans som möjligt? Du gör säkert väldigt många bra saker redan som gör att du redan mår bättre eller i alla fall, borde må bättre. Ibland svarar inte våra kroppar som dom brukade. Det hjälper inte att göra dom förändringar vi gjort tidigare och som då gett bra resultat. Jag har skrivit om det där med att inte riktigt känna igen sin kropp i ett annat inlägg.

Det är i det läget många är som kommer till mig på ett första besök. Du känner inte riktigt igen din kropp. Kroppen svarar inte som den brukade på te x träningspådrag och kostomläggning. Ibland upplever vi att det inte händer någonting alls trots allt vi gör. Då är det del som bokar in eller ett lymfdränage hos mig för att se om det hjälper. Ibland har du kanske redan läst på en hel del om lymfbehandling och lymfan på olika sätt. Du kanske har börjat med egenbehandling i form av strykningar eller torrborstning. Vilket brukar vara det vanligaste. En del tycker att det hjälper och andra inte. Men dom flesta tycker det är riktigt skönt att torrborsta sig.

Vi börjar från början.

Lymfdränage och egenbehandling har brukat hänga ihop behandlingsmässigt, som jag förstår det. Men Lymfdränage har använts framförallt som behandling och vård till personer med Lymfödem. Ett Lymfödem kan uppstå om lymfvätskan har svårt att transporteras till lymfkärlen och lymfnoderna och det kan beror på olika saker. Då samlas kroppsvätskan i vävnaden, i området mellan huden och musklerna. Lymfödem är ofta något du får leva med. Men du kan göra en hel del för att minska besvären och främja din helhetshälsa. Egenbehandling är då ett komplement och ofta ett måste till andra vård- och behandlingsinsatser som te x Lymfdränage för att stimulera flödet. Det är något som ofta behöver göras ofta och fortsättningsvis för att motverka svullnad, så gott det går.

Svullnad.

Så egenbehandling brukar vara något du som har ett Lymfödem ibland måste göra för att hålla ett ödem i schack. Dessutom ofta ihop med andra insatser som kompressionsplagg och fysisk aktivitet. Men du som inte har ett Lymfödem vad gäller då? Det här tycker jag är ganska klurigt. Det finns situationer när det mer eller mindre är ett måste egenbehandla, enligt mitt resonemang ovan. Men det finns också situationer när det inte finns någon diagnos i bakgrunden. Men där både du och jag tycker att du samlar vätska på ena eller andra sättet. Och ja, det finns väldigt olika anledningar till varför man svullnar. Vi blir lite svullna ibland,  vilket är rätt normalt i vissa situationer. Det är till exempel vanligt när vi står eller sitter länge. Som när vi flyger eller åker bil. Men då brukar det gå det bort av sig självt efter ett tag. Kroppen fixar det och du blir som du brukar vara.  Men är det så att du är svullen ett längre tag då tycker jag du skall kontakta din läkare för en bedömning innan du bokar en lymfmassage eller börjar med egenbehandling.

Lymfmassage och egenbehandling.

Nu vet du lite hur lymfmassage och egenbehandling har brukat hänga ihop. Det är så här det har varit, kan vi kanske säja. Men hur kommer det sig att det är så många idag som faktiskt tycker att det är jätteviktigt att göra egenbehandling för att stimulera lymfan? Vi vet att lymfsystemet är en del av vår kropps immunförsvar och att det fungerar utan extra behandlingar eller åtgärder om vi är friska och rör på oss.  Men ändå är det så många som tycker att det ger en jättebra effekt att egenbehandla sig. Kan det vara så att många väljer att testa lymfbehandlingar och egenbehandling direkt istället för att gå till vården?  Är det så att det är många fler som har ett lymfödem eller något annat besvär än vad som är diagnostiserat?  Idag hämtar vi information, kunskap och desinformation på nätet och i sociala media. För många är igenkänningsfaktorn stor, enligt min erfarenhet. Mina besökare har ofta letat länge efter en förklaring till varför deras kroppar ser ut som dom gör och hur den känns och upplevs från insidan. Lymfmassage och egenbehandling blir något många testar och en hel del tycker också att det hjälper.

Egenbehandling eller rörelse i vardagen?

Personligen tycker jag att egenbehandling är något en del av oss behöver eller borde göra för att hantera sitt lymfödem på bästa sätt. Men jag tycker också att om du har tid och lust att torrborsta dig för att nämna något så kan du absolut göra det. Gör det för att du mår bra av det, har tid och tycker det är kul. Och så klart gör det på rätt sätt.

Kommer du på behandling hos mig och vi bedömer att du behöver egenbehandla dig. Ja, då ger jag dig så klart tips som passar dig och din kropp och visar hur du skall göra om det behövs. För det är viktigt att det blir rätt.

Rörelseglädje i skogsmiljö

Rörelseträning i vardagen är naturligt och så självklart.

Om du fysiskt aktiv och rör på dig i din vardag. Att du ser till att du får återhämtning och sover hyfsat. Då tar kroppen hand om sig själv för dom flesta av oss.  Vill du göra något mer? Då är det att röra på sig mer vi behöver oftast. Det är också det som alltid främjar hälsan på alla sätt. Även utifrån ett lymfatiskt perspektiv. Så det finns inga snabba, hållbara fixar. Vi är tillbaka till det grunden. Att röra sig mer, att få stunder med ordentlig avslappning och sova lagom mycket och länge. Lägg tid på det som främjar din kropp bäst. Speciellt om du är lite stressad och tycker livet innehåller mycket måsten och göranden. Då är inte egenbehandling något jag skulle lägga tid på. Det kanske är skönt och ger tillfällig effekt. Men det är muskler och andningsapparaten som driver lymfan naturligt. Därför är det där du i första hand skall lägga din tid.  Då ökat du din lymfhälsa och hälsa generellt, enligt min erfarenhet. Lymfmassage och egenbehandling är inget du måste göra för att må bra. Och Lymfmassage och egenbehandling hänger absolut inte alltid ihop.

           Annika-bodytherapygoteborg